Πάπυρος νάνος (Cyperus haspan)

Ο πάπυρος νάνος είναι ένα υδρόφιλο, πολυετές διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από την Αφρική. Τα παράξενα και εξαιρετικά καλλωπιστικά φύλλα του, με την εμφάνιση πράσινου τριχωτού λουλουδιού, στέκονται όρθια και πυκνά, δίνοντας στο φυτό τη γεμάτη όψη θάμνου. Υπέροχος στις όχθες λιμνών, κοντά σε πισίνες, συντριβάνια ή ακόμη και σε μπαλκόνια, δίνει ένα δροσερό και ταυτόχρονα τροπικό ύφος, πρασινίζοντας ευχάριστα μια υγρή σύνθεση.  

  • Μέγεθος – Το μέγεθος του πάπυρου νάνου δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά, ενώ το πλάτος συνήθως παραμένει μέχρι 30 εκατοστά σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα ασυνήθιστα φύλλα του, σε διακοσμητικό σχήμα ομπρέλας, στηρίζονται πάνω σε τριγωνικούς βλαστούς και έχουν όμορφα διακοσμητικά χρώματα, σε αποχρώσεις του πράσινου, καφέ και κίτρινου.
  • Άνθη – Τα λουλούδια του εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι, πάνω σε πολλά επιμήκη νήματα ντυμένα με μικροσκοπικά κιτρινο-καφέ ανθάκια. Όλα μαζί συγκρατιούνται σαν σε μπουκέτα και έχουν πυκνή σφαιρική διάταξη.
  • Θέση – Μεγαλώνει σε θέσεις ηλιόλουστες, ή σημεία με μερική σκιά. Προτιμά την πλήρη ηλιοφάνεια αλλά προσαρμόζεται εύκολα και σε πιο σκιερές συνθήκες.
  • Πότισμα – Έχει υψηλές ανάγκες σε υγρασία κι έτσι όταν αναπτύσσεται έξω από το νερό, είναι απαράιτητο να εξασφαλίζεται η συνεχής διαθεσιμότητα νερού.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά εδάφη με διαφορετική σύσταση αν και προτιμάει τα ελαφριά, πλούσια και υγρά. Μπορεί ακόμα να μεγαλώσει κι απευθείας μέσα στο νερό, μέχρι το βάθος τών 15 εκατοστών.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε ασθένειες και εχθρούς και αξιοποιεί εδάφη με κακή αποστράγγιση. Στους 0 °C όλα τα επίγεια μέρη του φυτού νεκρώνονται και μπορούν να ξαναβλαστήσουν από το ρίζωμά του, όμως σε θερμοκρασίες μικρότερες των -6 °C το φυτό πεθαίνει.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η καλλιέργειά του είναι πολύ εύκολη. Κάθε φθινόπωρο, καλό είναι να αφαιρούνται όλα τα ξερά μέρη, εργασία που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται και μετά από ψυχρούς χειμώνες.
  • Είναι κατάλληλος για ομαδικές φυτεύσεις σε υγρές, σχετικά σκιερές τοποθεσίες, σε λίμνες, ρυάκια, στέρνες, συντριβάνια ή άλλες υδάτινες κατασκευές, σε παρτέρια και μπορντούρες μαζί με άλλα φυτά αλλλά και σαν ασυνήθιστο φυτό γλάστρας ή μέσα σε βαρέλια και δοχεία με νερό.