Η πιστία είναι ένα υδρόβιο πολυετές φυτό, με μικρό μέγεθος και ανοιχτόχρωμη συμμετρική ποώδη βλάστηση. Φυτρώνοντας απευθείας μέσα σε υδάτινα σώματα, με λίγη ή μηδαμινή ροή, ξεχωρίζει για το υπέροχο γεωμετρικό της φύλλωμα και την εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξή της. Ταιριασμένη σε λίμνες, συντριβάνια ή βαρέλια, χαρίζει υπέροχες τρυφερές υφές και εξαπλώνεται καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια. Ένα από τα ωραιότερα φυλλώδη υδρόβια φυτά, σίγουρα θα δημιουργήσει ένα αξέχαστο αποτέλεσμα, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας την υγρή κατασκευή μας.

  • Μέγεθος – Το ύψοε της πιστίας μπορεί να γίνει από 8 μέχρι 10 εκατοστά, ενώ το πλάτος της που είναι εξίσου μικρό φτάνει από 10 έως 15 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Έχει μεγάλα, σπατουλοειδή φύλλα, σκούρου γλαυκοπράσινου χρώματος με μια μεταξένια υφή και πολλές παράλληλες νευρώσεις. Η κάτω επιφάνεια του φυλλώματος, καλύπτεται από λεπτά μικροσκοπικά τριχίδια σε ανοιχτό πράσινο χρώμα και όλα τα φύλλα μαζί ενώνονται σε κυκλικές ομάδες δημιουργώντας πυκνούς ρόδακες.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά, κιτρινοπράσινα άνθη της εμφανίζονται κοντά στο κέντρο του φυλλώματος από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο και δεν έχουν κάποια καλλωπιστική αξία λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους.
  • Θέση – Φύεται σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις, μέσα σε υδάτινα σώματα όπως λίμνες και συντριβάνια που απαραίτητα έχουν μικρή ή μηδαμινή ροή.
  • Πότισμα – Οι υψηλές ανάγκες του σε νερό καλύπτονται από την απευθείας ανάπτυξή του μέσα σε υγρό μέσο.
  • Ανθεκτικότητα – Η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή της είναι από 12 έως 34 °C, ενώ στη θερμοκρασία των 0 °C όλα τα φύλλα της νεκρώνονται. Σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν η ανάπτυξη του φυτού επιβραδύνεται ενώ τα φύλλα αρχίζουν να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα και ευαίσθητα.
  • Συντήρηση/Φροντίδα – Είναι φυτό που επεκτείνεται ταχύτατα για αυτό χρειάζεται περιορισμός και έλεχος στην ανάπτυξή του. 
  • Είναι κατάλληλη για λίμνες, πισίνες, στέρνες και δεξαμενές, μικρές λεκάνες ή συντριβάνια, βαρέλια και άλλες υδάτινες κατασκευές, τόσο σε κήπους όσο και σε μπαλκόνια.