Σκίρπος λευκός (Scirpus albescens)

Ο λευκός σκίρπος είναι ένα πολυετές, διακοσμητικό φυτό με μορφή χορταριού, που προέρχεται από υγρές και βαλτώδεις περιοχές, όπως οι άκρες λιμνών ή τα όρια και τα δέλτα ποταμών. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από υπέροχες λευκές ίνες με ανοιχτές πράσινες ρίγες, ξεκινά από μια σταθερή βάση δημιουργώντας εκπληκτικές ατίθασες τούφες. Λόγω της μοναδικής εμφάνισής του και της μεγάλης του αντοχής σε υγρές συνθήκες, είναι ιδανικό φυτό για δύσκολες περιπτώσεις εδαφών ή άκρες λιμνών και μπορεί να δώσει χάρη και κίνηση σε αδιάφορα ή μουντά τοπία.

  • Μέγεθος – Το ύψος του λευκού σκίρπου γίνεται από 10 με 15 εκατοστά ή και λίγο μεγαλύτερο, ενώ το πλάτος του συνεχίζει να μεγαλώνει απεριόριστα, με τη δημιουργία νέων, πλάγιων ριζωμάτων.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα αειθαλή φύλλα του, που ξεκινούν από ένα κεντρικό σημείο στη βάση του φυτού και μοιάζουν πολύ με γρασίδι, αναπτύσσονται όρθια προς τα πάνω σε μορφή τούφας. Έχουν ένα σπάνια άσπρο ή πρασινόασπρο χρώμα και λεπτές, διακοσμητικές, επιμήκεις ρίγες.
  • Άνθη – Το καλοκαίρι, στην κορυφή κάθε βλαστού, σχηματίζονται τα μικροσκοπικά άνθη του, μαζεμένα πολλά μαζί σε πρασινοκαφέ ή κιτρινοπράσινες τούφες.
  • Θέση – Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις, ή σημεία με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε μέρη με ανατολική έκθεση, όπου θα έχει προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από άφθονη υγρασία για αυτό χρειάζεται να διατηρείται δροσισμένος όλο το χρόνο, αν δεν φυτευτεί δίπλα ή μέσα στο νερό.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών που έχουν κακή αποστράγγιση και μπορούν να συγκρατήσουν το νερό.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει σε διάφορες δυσμενείς συνθήκες, όπως η παρατεταμένη πλημμύρα, η ξηρασία ή το θάψιμο των σπόρων του. Έχει ελάχιστα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, όμως δεν τα πάει καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να παραμείνει πράσινος χρειάζεται να διατηρείται συνεχώς υγρός. Τα παλιά κιτρινισμένα φύλλα μπορούν να αφαιρούνται από τη βάση τους, ενώ αν το φύλλωμα ζημιωθεί από το κρύο, καλό είναι να κόβεται χαμηλά, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία νέας βλάστησης. Ένα χαμηλό κόψιμο, περίπου 5 εκατοστά από το έδαφος, βοηθά να φυτρώσει φρέσκο υγιές φύλλωμα και το φυτό επανέρχεται γρήγορα, μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες.
  • Είναι κατάλληλος για υγρούς ή υδρόβιους κήπους, λίμνες, στέρνες, συντριβάνια και άλλες υδάτινες κατασκευές, κήπους φυσικού στυλ και κρεμαστά ή σταθερά δοχεία σε κήπους και μπαλκόνια.