Ο χαμηλός σκίρπος είναι ένα πολυετές, διακοσμητικό φυτό με μορφή χορταριού, που προέρχεται από υγρές και βαλτώδεις περιοχές, όπως οι άκρες λιμνών ή τα όρια και τα δέλτα ποταμών. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από κοντές, υπέροχες πράσινες ίνες, ξεκινά από μια σταθερή βάση δημιουργώντας εκπληκτικές ατίθασες τούφες. Λόγω της όμορφης εμφάνισής του και της μεγάλης του αντοχής σε υγρές συνθήκες, είναι ιδανικό φυτό για δύσκολες περιπτώσεις εδαφών αλλά και άκρες λιμνών και μπορεί να δώσει χάρη και κίνηση σε αδιάφορα ή μουντά τοπία.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του σκίρπου αυτού, όπως και το πλάτος του συνήθως γίνονται μέχρι 1 μέτρο σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα λεπτά, μακρόστενα φύλλα του, που μοιάζουν πολύ με γρασίδι, φυτρώνουν από ένα κεντρικό σημείο στη βάση του βλαστού και μεγαλώνουν προς τα πάνω σαν τούφα σε πράσινες αποχρώσεις.
  • Άνθη – Τα μικρά πρασινοκίτρινα ή πρασινοκαφέ άνθη του, εμφανίζονται το καλοκαίρι, στην κορυφή των φύλλων-πράσινων βλαστών. Οι σπόροι του φυτού, που ακολουθούν τα λουλούδια, ωριμάζουν προς το τέλος του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο. 
  • Θέση – Αναζητά σημεία με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε μέρη με ανατολική έκθεση, όπου θα έχει προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Οι θέσεις με αρκετή σκιά πρέπει να αποφεύγονται. 
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από άφθονη υγρασία για αυτό χρειάζεται να διατηρείται δροσισμένος όλο το χρόνο, αν δεν φυτευτεί δίπλα ή μέσα στο νερό. 
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους του τύπους των εδαφών που μπορούν να συγκρατήσουν το νερό και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε αλμυρά εδάφη. 
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει σε διάφορες δυσμενείς συνθήκες, όπως η παρατεταμένη πλημμύρα, η αλατότητα, η ξηρασία ή το θάψιμο των σπόρων του. Έχει ελάχιστα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, όμως δεν τα πάει καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό. 
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να παραμείνει πράσινος χρειάζεται το χώμα του να διατηρείται συνεχώς υγρό. Τα παλιά κιτρινισμένα φύλλα μπορούν να αφαιρούνται από τη βάση τους, ενώ αν το φύλλωμα ζημιωθεί από το κρύο, καλό είναι να κόβεται χαμηλά, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία νέας βλάστησης. Ένα χαμηλό κόψιμο, περίπου 5 εκατοστά από το έδαφος, βοηθά να φυτρώσει φρέσκο υγιές φύλλωμα και το φυτό επανέρχεται γρήγορα, μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες. 
  • Είναι κατάλληλος για υγρούς ή υδρόβιους κήπους, λίμνες, στέρνες, συντριβάνια και άλλες υδάτινες κατασκευές, κοντά στη θάλασσα, σε κήπους φυσικού στυλ και κρεμαστά ή σταθερά δοχεία σε κήπους και μπαλκόνια.