Η τιλάντσια είναι ένα αειθαλές πολυετές αερόφυτομε καταγωγή από τη νότιο Αμερική και το Μεξικό. Είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται εκτός εδάφους, στερεωμένο πάνω σε κλαδιά, μεγαλύτερα φυτά, πέτρες ή διακοσμητικές κατασκευές και ενώ έχει ρίζες δεν τις χρησιμοποιεί για να τραφεί αλλά για να στηριχτεί. Τα υπέροχα σαρκώδη φύλλα της, σε απαλούς πρασινογκρί τόνους και τα εντυπωσιακά χρωματισμένα άνθη που εμφανίζονται μια φορά στη ζωή της, προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα υποτροπική αίσθηση στο μπαλκόνι ή ένα φωτεινό δωμάτιο και χαρίζουν μια ασυνήθιστη διακοσμητική πινελιά.

  • Μέγεθος – Το μέγεθος της τιλάντσιας εξαρτάται από την ηλικία της. Κατά κανόνα, κάθε φυτό αναπτύσσεται μέχρι το σημείο που θα ανθίσει, κι έπειτα ξεραίνεται, έχοντας όμως εξασφαλίσει ότι από το ίδιο το σώμα της θα φυτρώσουν τα επόμενα μικρότερα φυτά, που θα ακολουθήσουν τον ίδιο κύκλο. Έτσι, το μέγεθός της μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία αλλά και το πόσα νέα φυτά έχει δώσει.
  • Φύλλωμα – Το παχύ και σαρκώδες φύλλωμά της, που θυμίζει αρκετά στην υφή τα παχύφυτα, χρωματίζεται σε διάφορους τόνους από ανοιχτό πράσινο έως λαδί και ασημένιο-γκρι και έχει τη μορφή ενός υπέροχα βελούδινου βολβού με σκουροπράσινα νήματα να τον στολίζουν περιφερειακά.
  • Άνθη – Τα γοητευτικά μακριά της άνθη, συνήθως στηρίζονται σε σαρκώδη λεπτά βλαστάρια, που μοιάζουν πολύ με το φύλλωμα και συμπληρώνουν χρωματικά τα εντυπωσιακά φούξια με μωβ  λουλούδια με τους κίτρινους στήμονες. Εμφανίζονται μόνο μια φορά στη ζωή του κάθε φυτού, όταν αυτό ωριμάσει πλήρως. Τα νέα φυτά που προκύπτουν από το ξεραμένο ώριμο έχουν κι αυτά τη δυνατότητα να ανθίσουν, ωστόσο αυτό μπορεί να πάρει χρόνια.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις με αρκετό έμμεσο φωτισμό ή ελαφριά σκιά από τον απευθείας ήλιο και πολύ καλό αερισμό. Είτε σε εσωτερικό, είτε σε ζεστό και προστατευμένο εξωτερικό χώρο, μπορεί να κρεμαστεί ανάποδα ή να δεθεί με σύρμα σε κάποια διακοσμητική κατασκευή, ένα κλαδί ή μια πέτρα.
  • Πότισμα – Από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, ποτίζεται με εμβάπτιση σε καθαρό βρόχινο νερό χωρίς άλατα, 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Ανάμεσα σε κάθε πότισμα πρέπει να αφήνεται να στεγνώσει τελείως, ενώ το καλοκαίρι που λόγω της ζέστης η υγρασία της μειώνεται ταχύτερα, χρειάζεται συμπλήρωμα με ψέκασμα βρόχινου νερού απευθείας πάνω στο φυτό. Το χειμώνα οι ανάγκες της σε πότισμα μειώνονται και την ίδια πορεία ακολουθεί και το πότισμα με τις εμβαπτίσεις.
  • Έδαφος –  Είναι φυτό που δεν αναπτύσσεται στο έδαφος αλλά στερεωμένο σε κάποιο φυσικό υλικό ή τεχνητή κατασκευή, με δέσιμο ή κάποια κόλλα.
  • Ανθεκτικότητα – Σαν τροπικό φυτό είναι ευαίσθητη στην ξηρασία και στο κρύο και χρειάζεται θερμοκρασίες αυστηρά από 12 έως 30°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η καλλιέργεια και φροντίδα της είναι σχετικά δύσκολη και ταιριάζει περισσότερο σε έμπειρους κηπουρούς. Ορισμένες φροντίδες συντήρησης που απαιτεί, είναι η απομάκρυνση των νεκρωμένων τμημάτων του φυτού μετά την άνθηση και το καλοκαίρι, η εμβάπτισή της για ένα ολόκληρο βράδυ σε νερό με διαλυμένο λίπασμα ορχιδέας.
  • Είναι κατάλληλη για μπαλκόνια και σκιερούς κήπους σε υποτροπικές περιοχές ή προστατευμένους εσωτερικούς χώρους και κάτω από γυάλινες κατασκευές και θερμοκήπια.