Παρθενόκισσος (Parthenocissus tricuspidata)

Ο παρθενόκισσος είναι ένα διακοσμητικό αναρριχητικό φυτό με καταγωγή από τη βορειοανατολική Ασία. Καλλιεργείται για το ενδιαφέρον και πλούσιο φύλλωμά του, το οποίο αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις εποχές, από λαχανί ή σκούρο πράσινο σε πορτοκαλί και κόκκινο του κρασιού όσο το κρύο του χειμώνα πλησιάζει. Χρησιμοποιείται σαν εδαφοκάλυψη ή για να ντύσει φράκτες και χωρίσματα, ωστόσο η πιο συνηθισμένη χρήση του είναι σε τοίχους κτιρίων τους οποίους καλύπτει δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

 

  • Μέγεθος – Το μέγεθός του κυμαίνεται από 1,5 μέχρι 3 μέτρα σε ύψος όμως μπορεί να καλύψει επιφάνειες ψηλών κτιρίων ριζώνοντας σε άλλα διαθέσιμα σημεία που θα συναντήσει.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο και λαμπερό του φύλλωμα εμφανίζεται την άνοιξη σε λαχανί και σκούρους πράσινους τόνους. Προς το τέλος του καλοκαιριού και όσο το φθνόπωρο πλησιάζει, το χρώμα του αλλάζει σε γλυκό πορτοκαλί και κόκκινο του κρασιού μέχρι να πέσει με την έναρξη του χειμώνα.
  • Άνθη – Τα πρασινόλευκα λουλούδια του παρθενόκισσου εμφανίζονται αργά την άνοιξη και λίγο στις αρχές καλοκαιριού. Λόγω του πλούσιου φυλλώματός του, συνήθως καλύπτονται κι έτσι περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση – Μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όποια θέση κι αν διαλέξουμε στον κήπο, είτε είναι ηλιόλουστη είτε έχει λίγη ή περισσότερη σκιά. Βέβαια, τα πιο εντυπωσιακά χρώματα στα φύλλα του επιτυγχάνονται όταν φυτεύεται σε σημεία με ήλιο.
  • Πότισμα – Οι ανάγκες του σε πότισμα δεν είναι μεγάλες. Η έλλειψη νερού το καλοκαίρι, για μικρό χρονικό διάστημα, δεν έιναι καταστροφική, αλλά καλό είναι να ποτίζεται παραπάνω όσο κρατούν οι ζέστες, για να συνεχίσει να μεγαλώνει και να διατηρείται πλούσιο το φύλλωμά του.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε πολλά διαφορετικά είδη εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει ακόμα και σε ξηρά και πετρώδη εδάφη και δεν έχει πρόβλημα με το κρύο του χειμώνα.
  • Συντήρηση /Φροντίδα – Δεν χρειάζεται σημαντική φροντίδα, μιας και μπορεί να στηριχθεί από μόνο του και να αναρριχηθεί σε τοίχους και κατασκευές. Ωστόσο έχει τάση να επεκτείνεται γρήγορα, για αυτό το λόγο καλό είναι να ελέγχουμε το μέγεθός του, πριν εξαπλωθεί σε σημεία που δεν το θέλουμε.
  • Είναι κατάλληλος για καφασωτά, χωρίσματα, φράκτες και τοίχους κτιρίων ή σαν εδαφοκάλυψη.