Μοσχάτο Μαύρο, Μυρωδάτο

Περιοχές καλλιέργειας: Ερυθρή ποικιλία, διπλής χρήσης (επιτραπέζια οινοποιήσιμη), άγνωστης προέλευσης. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή του Τυρνάβου, αλλά και στην Καρδίτσα, τη Μαγνησία, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική.

Φυτό: Είναι πολύ ζωηρό, γόνιμο, πολύ παραγωγικό, ευαίσθητο στον μολυσματικό εκφυλισμό, τον περονόσπορο και το ωίδιο. Επειδή είναι πολύ ζωηρό έχει την τάση να ανθορροεί, ιδιαίτερα όταν είναι εμβολιασμένο σε πολύ ζωηρό υποκείμενο. Για την αποφυγή της ανθόρροιας χρειάζεται κορυφολόγημα στα 3-4 φύλλα πάνω από το τελευταίο τσαμπί στην αρχή της άνθησης. Διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια. Προτιμά εδάφη βαθιά, δροσερά, θερμών, ξηρών και μη παγετόπληκτων περιοχών (παθαίνει ζημιά από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα).Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια ως μεγάλα, 500g κωνικά, συχνά πτερυγωτά, κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μέσου ως μεγάλου μεγέθους, ελλειψοειδείς, με φλοιό λεπτό, κυανομέλανου χρωματισμού, και σάρκα άχρωμη, γλυκιά, με έντονα μοσχάτο άρωμα.

Προϊόν: Το κρασί της ποικιλίας αυτής είναι χωρίς αξιώσεις, αλλά μπορεί να δώσει πολύ καλής ποιότητας αποστάγματα. Σε αναμείξεις σε μικρό ποσοστό με κρασιά άλλων ποικιλιών βελτιώνει το άρωμά τους.