Η ιπαρένια είναι ένα διακοσμητικό πολυετές χορτάρι από την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ευδοκιμεί σε ποικιλία δυσμενών συνθηκών, ακόμη και περιοχές διαταρραγμένες από βιομηχανική μόλυνση, ομορφαίνοντας δύσκολες περιοχές και κήπους. Τα υπέροχα πυκνά φύλλα της, σε πρασινωπές αποχρώσεις την άνοιξη, μέχρι ένα απαλό, καφετί χρώμα το φθινόπωρο, που αλλάζουν σταδιακά μέσα στις εποχές. Τα χνουδωτά άνθη της, εμφανίζονται το καλοκαίρι, σε χρώμα απαλό καφετί, ωστόσο η ιπαρένια είναι περισσότερο αγαπημένη για το φύλλωμα και όχι για τα λουλούδια της.

Μέγεθος – Το ύψος της ποικίλει μεταξύ των 30 με 100 εκ. ενώ σε πλάτος μπορεί να φτάσει ως τα 60εκ.

Φύλλωμα – Τα φύλλα της, πυκνά και δυνατά στη βάση τους κατευθύνονται κάθετα προς τα πάνω, σε πρασινωπές αποχρώσεις την άνοιξη, ενώ μέχρι το φθινόπωρο αποκτούν σιγά σιγά καφετί χρώμα. 

Άνθη – Τα χνουδωτά άνθη της εμφανίζονται το καλοκαίρι σε χρώμα απαλό καφετί, ωστόσο η ιπαρένια είναι περισσότερο αγαπημένη για το φύλλωμα και όχι για τα λουλούδια της.

Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί και σε σημεία με ελαφριά σκιά.

Πότισμα – Έχει χαμηλές έως μέτριες ανάγκες σε πότισμα, οι οποίες είναι περισσότερες κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της και όταν οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι υψηλές.

Έδαφος – Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Ανθεκτικότητα – Αντέχει αρκετά την ξηρασία, όχι όμως τους χειμωνιάτικους παγετούς. 

Συντήρηση /Φροντίδα – Για να αποτραπεί η εξάπλωσή της σε άλλα σημεία του κήπου, μπορεί να κλαδευτεί χαμηλά αμέσως μετά την άνθηση, πριν προλάβει να σχηματίσει σπόρους.

Είναι κατάλληλη για παρτέρια και μπορντούρες ή ακόμα και γλάστρες, σε πόλεις ή εξοχικές κατοικίες και σημεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε φυσικό στυλ. Εκτός από τη διακοσμητική της αξία στην αρχιτεκτονική τοπίων, χρησιμεύει ακόμη ως ζωοτροφή, για την κατασκευή καλαθιών ή φυσικών χαλιών αλλά και για τον έλεγχο της διάβρωσης.