Φτέρη κυρτόμιο (Cyrtomium falcatum)

Η φτέρη κυρτόμιο είναι ένας αειθαλής ή φυλλοβόλος θάμνος, με προέλευση από την Ασία, τη νοτιοανατολική Αφρική και τη Χαβάη. Έχει υπέροχα, σκούρα γυαλιστερά φύλλα, σε βαθιές πράσινες αποχρώσεις, που καλύπτουν το έδαφος του κήπου, χαρίζοντας μια δροσερή αίσθηση μέσα στο καλοκαίρι. Καταπληκτική για σημεία με σκιά, γεμίζει πετυχημένα το χώρο ανάμεσα σε θάμνους και τριανταφυλλιές και δίνει μια γλυκιά, φυσική ζωντάνια σε σκιερές αναξιοποίητες γωνιές.

  • Μέγεθος – Το ύψος της φτέρης αυτής ξεκινά από τα μόλις 10 εκατοστά και συνήθως φτάνει μέχρι μισό μέτρο από το έδαφος. Το πλάτος της, αρκετά μεγαλύτερο, μπορεί να γίνει από 50 εκατοστά σε μέγεθος έως και 1 μέτρο μέσα σε 2 με 5 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το ελκυστικό θαμνώδες φύλλωμά της, μπορεί να παραμένει πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ή σε κρύα κλίματα να πέφτει το χειμώνα για να εμφανιστεί ξανά την επόμενη άνοιξη. Αποτελείται από γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα, με δερματώση υφή, που σχηματίζονται από πολλά μικρότερα πλατιά και μυτερά φυλλαράκια. Κάθε φύλλο είναι περίπου 70 εκατοστά μακρύ και στην κάτω πλευρά του συγκρατούνται οι σπόροι του φυτού.
  • Θέση – Αγαπά τις ελαφρά ή αρκετά σκιασμένες θέσεις, με νότια ή ανατολική έκθεση και προστασία από τον παγετό και το δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο έως και πολύ πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
  • Έδαφος – Προτιμά τα γόνιμα εδάφη πλούσια σε χούμο και θρεπτικά συστατικά ενώ μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ευαίσθητη στον παγετό και δεν μπορεί να αντέξει στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν απαιτεί κλάδεμα, παρά μόνο την αφαίρεση των καταστραμένων από τις χαμηλές θερμοκρασίες φύλλων. Το χειμώνα καλό είναι να προστατεύεται με κάποιο υλικό εδαφοκάλυψης, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές από το κρύο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, πλαγιές και κατηφόρες, κάτω από τριανταφυλλιές ή άλλους θάμνους, σε βραχόκηπους και σαν εδαφοκάλυψη.