Χαμαικύπαρις (Chamaecyparis pisifera “Boulevard”)

Η χαμαικυπάρισσος η πισοφόρα είναι ένα γοητευτικό, διακοσμητικό, αειθαλές δέντρο της οικογένειας των κωνοφόρων. Μοιάζοντας με φουντωτό κωνικό κυπαρίσσι, με πλατιά πλούσια βάση, αναπτύσσεται αργά, στολίζοντας τον κήπο με το γκριζο-μπλε φύλλωμά της, από εποχή σε εποχή. Φυτεμένη σε κάποιο διακοσμητικό δοχείο, ή απευθείας στο έδαφος, ώστε να φτάσει το πλήρες της μέγεθος, είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ δίνει χρώμα και ενδιαφέρουσα όψη στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Του ύψος του χαμαικυπάρισσου αυτού ξεκινά από τα 4 μέτρα, ενώ μπορεί να φτάσει πολύ παραπάνω, ακόμη και 8 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του, αρχίζοντας από 2,5 μέτρα, συχνά καταφέρνει να καλύψει έως και 4 μέτρα σε έκταση. Για 20 με 50 χρόνια, το φυτό μεγαλώνει αργά αλλά συνεχόμενα και στο διάστημα αυτό αποκτά το οριστικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, απαλό φυλλωμά του, σε γλυκιές ασημομπλέ ή γκρίζες αποχρώσεις, παραμένει πλούσιο και διακοσμητικό όλες τις εποχές του έτους, ενώ το χειμώνα συχνά στολίζεται με απαλές μωβ ανταύγειες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή ελεύθερα στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και οξύητα, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ωστόσο, προτιμά τα χώματα με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας ως και τους -20°C και ταυτόχρονα δείχνει να ανταποκρίνεται εξίσου καλά και στην ξηρασία. Παρόλο που προτιμά τα εδάφη με χαμηλό ή ουδέτερο pH, αντέχει αρκετά και ασβεστούχα χώματα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί σαν φράκτης, θα χρειαστεί κλάδεμα, για τον έλεγχο του σχήματος αλλά και του μεγέθους του, περίπου 2 φορές το χρόνο.
  • Είναι κατάλληλη για πάρκα, αστικούς και εξοχικούς κήπους, παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και χωρίσματα, κήπους χαμηλής συντήρησης, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια και κήπους με ενδιαφέροντες φυτικούς συνδυασμούς.