Γιούκα πανασέ (Yucca gloriosa “Variegata”)

Η γιούκα είναι ένα αειθαλές φυτό με μορφή δέντρου ή θάμνου και καταγωγή από τις νοτιοανατολικές Η.Π.Α. Τα πλατιά ελκυστικά της φύλλα σε σχήμα σπαθιού, διακοσμούν τον κήπο με τα υπέροχα χρώματά τους σε μπλε-πράσινες και κιτρινόλευκες αποχρώσεις, προσθέτοντας μια εξωτική νότα ζεστασιάς. Νωρίς το καλοκαίρι, από την κορυφή του φυλλώματός ξεπροβάλλει κι ένας εντυπωσιακός ψηλός βλαστός, τον οποίο ντύνουν πολυάριθμα λευκά-κρεμ λουλούδια σε σχήμα καμπανούλας, φωτίζοντας το τοπίο και ολοκληρώνοντας την εικόνα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της γιούκας πανασέ ξεκινά από το 1,5 μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2,5 μέτρα. Το πλάτος της κυμαίνεται στις ίδιες πολλές φορές διαστάσεις, ανάλογα και με το αν αναπτύσσεται σαν δέντρο ή θάμνος. Το τελικό μέγεθος του φυτού επιτυγχάνεται όταν το φυτό γίνει από 10 έως 20 χρονών.
  • Φύλλωμα – Τα φύλλα της, που παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι σκληρά, πλατιά και μακρόστενα και έχουν μια μυτερή άκρη, θυμίζοντας λόγχη από σπαθί. Όλα τα φύλλα φυτρώνουν από το ίδιο κέντρο στην κορυφή του φυτού και είναι σκούρα μπλε-πράσινα, στολισμένα με κιτρινο-κρεμ γραμμές στις πλευρές τους.
  • Άνθη – Τα ιδιαίτερα και ελκυστικά άνθη του φυτού εμφανίζονται το καλοκαίρι, πάνω σε έναν ψηλό βλαστό, που ξεπροβάλλει μέσα από την κορυφή του φυλλώματος και συγκρατεί μπουκέτα από λευκά κρεμ άνθη σε σχήμα καμπανούλας.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με νότια ή ανατολική έκθεση και προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Χρειάζεται λίγο πότισμα και μπορεί να αντέξει χωρίς νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αν και η όψη της βελτιώνεται πολύ όταν δεν ταλαιπωρείται από την ξηρασία.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Έχει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία κι είναι επίσης ανθεκτική στα φτωχά αμμώδη εδάφη και την αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι χαρακτηριστικά απλή. Δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα και περιστασιακά μόνο μπορεί να αφαιρούνται νεκρά ή γερασμένα φύλλα από τη βάση του φυτού, έτσι ώστε να διατηρείται όμορφη η εικόνα του.
  • Είναι κατάλληλη για μπορντούρες, παρτέρια, αστικούς και εξοχικούς κήπους, παραθαλάσσιες κατοικίες και κήπους με χαλαρό Μεσογειακό στυλ.