Κανάριος φοίνικας (Phoenix canariensis)

Ο κανάριος φοίνικας είναι ένας διακοσμητικός αειθαλής φοίνικας με καταγωγή από τα Κανάρια νησιά. Πολύ δημοφιλής για τον ελκυστικό, δυνατό όρθιο κορμό του με τα ενδιαφέροντα μοτίβα και το πλούσιο πράσινο φύλλωμά του, ξεχωρίζει από μακριά μέσα στο τοπίο και κερδίζει την προσοχή. Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και αναγνωρίσιμους φοίνικες των θερμών περιοχών, καταπληκτικός σε σειρές σε δρόμους ή σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος. Επίσης υπέροχος σε γλάστρες και φυτοδοχεία, μπορεί να παραμείνει μικροσκοπικός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του κανάριου φοίνικα ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 18 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του, αρκετά μικρότερο, ξεκινά από τα 6 μέτρα και εκτείνεται μέχρι και τα 12 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το αγαπημένο, διακοσμητικό του φύλλωμα, που παραμένει πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αποτελείται από πλούσια σκούρα πράσινα φύλλα μέχρι και 4,5 μέτρα μακριά, τα οποία σχηματίζονται από ακόμα μικρότερα, πολλαπλά φυλλαράκια σαν λεπτές λωρίδες.
  • Άνθη – Τα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε υπέροχα κρεμαστά μπουκέτα μεγέθους 90-120 εκατοστών που στηρίζουν τα λεπτεπίλεπτα κίτρινα-κρεμ λουλούδια του. Σχηματίζονται τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά φυτά και εάν τα δύο φύλα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, στον θηλυκό φοίνικα ακολουθούν οι καρποί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις, ή εκείνες που δέχονται πλήρη ηλιοφάνεια, εκτός από μερικές ώρες απογευματινής σκιάς.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως το καλοκαίρι και το χειμώνα χρειάζεται ακόμα λιγότερο νερό.
  • Έδαφος – Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση αν και προτιμά εκείνα με πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και το αλάτι και σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιβιώσει μέχρι τους -8°C αν και με αρκετές ζημιές.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Χρειάζεται λίγη φροντίδα, η οποία κυρίως αφορά την απομάκρυνση παλιών φύλλων, κόβοντας κοντά στη βάση τους, έτσι ώστε να διατηρείται όμορφος και με καλοσχηματισμένο κορμό.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, μπαλκόνια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μέσα σε γκαζόν σαν πρωταγωνιστικό φυτό ή σε ομάδες, για παραθαλάσσιους και νησιωτικούς κήπους και κήπους Μεσογειακού στυλ.