Γιούνκος ή Βούρλο (Juncus effusus)

Ο γιούνκος ή βούρλο είναι ένα αειθαλές υδροχαρές φυτό με μορφή γρασιδιού. Αγαπημένο για την ελεύθερη φυσική του ανάπτυξη, χρησιμοποιείται σε υγρούς εξοχικούς κήπους, σε δύσκολες γωνιές που συγκρατούν το νερό, αλλά και δίπλα σε στοιχεία νερού όπως λίμνες και ρυάκια. Προσθέτοντας μια απίστευτη άγρια νότα, ο γιούνκος βοηθά στην ανάδειξη του κήπου, δημιουργώντας ένα πυκνό πράσινο φόντο πάνω στο οποίο θα βάλουμε άλλα φυτά, αλλά και μόνος του, για τους πιο τολμηρούς, φυτεμένος σε συστάδες, φέρνει στο χώρο μας την αίσθηση ζωηρής φυσικής βλάστης.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του γιούνκου ξεκινά από το 1 μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι 1,5 μέτρο ψηλά. Το πλάτος του, από μισό έως 1 μέτρο φτάνει το τελικό του μέγεθος μαζί με το ύψος μέσα σε 2 με 5 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα μακρόστενα φύλλα του, που μοιάζουν πολύ με χορτάρι, φυτρώνουν χαμηλά στο έδαφος σχηματίζοντας πυκνές τούφες σε ανοιχτές πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις. Στα θερμά κλίματα το φύλλωμα του φυτού παραμένει πράσινο για όλη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε πιο κρύες περιοχές αλλάζει σταδιακά σε πανέμορφους κίτρινους και καφέ τόνους που συμπίπτουν με την πτώση της θερμοκρασίας.
  • Άνθη – Από αργά την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι, στρογγυλωπά μπουκέτα από μικρά πρασινοκαφέ λουλούδια εμφανίζονται πάνω από το φύλλωμα, ακριβώς στην κορυφή λεπτών βλαστών που τα συγκρατούν.
  • Θέση – Για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιαζόμενες θέσεις και με κάποια προστασία από τον βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από πολύ νερό για αυτό φυτεύεται απευθείας μέσα σε αυτό ή πολύ κοντά σε πηγές υγρασίας.
  • Έδαφος – Του αρέσουν τα όξινα και πηλώδη ή αργιλώδη εδάφη που μπορούν να συγκρατήσουν το νερό. Πολύ συχνά φυτεύεται απευθείας μέσα στο νερό, σε άκρες λιμνών και σημεία με μικρό μόνο βάθος.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στα βαριά υγρά εδάφη και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και σε χώματα που έχουν υποστεί διάβρωση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η καλλιέργειά του είναι χωρίς προβλήματα και ένα απλό καθάρισμα από νεκρά φύλλα και άνθη νωρίς την άνοιξη του αρκεί για να διατηρηθεί διακοσμητικός.
  • Είναι κατάλληλος για υγρά διαβρωμένα εδάφη, λίμνες, ρυάκια ή άλλα υδάτινα στοιχεία, κήπους χαμηλής συντήρησης, γλάστρες, μπαλκόνια και φυτεύσεις φυσικού εξοχικού στυλ.