Σκίρπος χαμηλός (Scirpus cernuus)

Ο χαμηλός σκίρπος είναι ένα πολυετές, διακοσμητικό φυτό με μορφή χορταριού, που προέρχεται από υγρές και βαλτώδεις περιοχές, όπως οι άκρες λιμνών ή τα όρια και τα δέλτα ποταμών. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από κοντές, υπέροχες πράσινες ίνες, ξεκινά από μια σταθερή βάση δημιουργώντας εκπληκτικές ατίθασες τούφες. Λόγω της όμορφης εμφάνισής του και της μεγάλης του αντοχής σε υγρές συνθήκες, είναι ιδανικό φυτό για δύσκολες περιπτώσεις εδαφών αλλά και άκρες λιμνών και μπορεί να δώσει χάρη και κίνηση σε αδιάφορα ή μουντά τοπία.

  • Μέγεθος – Ο σκίρπος αυτός είναι ένα χαμηλό σαν γρασίδι φυτό, που μεγαλώνει μέχρι το ύψος των 20 εκατοστών.
  • Φύλλωμα – Τα ανοιχτά πράσινα φύλλα του, που παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ξεκινούν από μια κεντρική θέση στη βάση του και εκτείνονται όρθια προς τα πάνω δημιουργώντας μια πυκνή τόυφα σαν γρασίδι.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά ασημόλευκα άνθη του, που εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών μέσα στο καλοκαίρι, δημιουργούν την ευχάριστη ψευδαίσθηση από μικρά φωτάκια που μπλέκονται με το φύλλωμα.
  • Θέση – Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις, ή σημεία με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε μέρη με ανατολική έκθεση, όπου θα έχει προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από άφθονη υγρασία για αυτό χρειάζεται να διατηρείται δροσισμένος όλο το χρόνο, αν δεν φυτευτεί δίπλα ή μέσα στο νερό.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών που έχουν κακή αποστράγγιση και μπορούν να συγκρατήσουν το νερό.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει σε διάφορες δυσμενείς συνθήκες, όπως η παρατεταμένη πλημμύρα, η ξηρασία ή το θάψιμο των σπόρων του. Έχει ελάχιστα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, όμως δεν τα πάει καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να παραμείνει πράσινος χρειάζεται να διατηρείται συνεχώς υγρός. Τα παλιά κιτρινισμένα φύλλα μπορούν να αφαιρούνται από τη βάση τους, ενώ αν το φύλλωμα ζημιωθεί από το κρύο, καλό είναι να κόβεται χαμηλά, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία νέας βλάστησης. Ένα χαμηλό κόψιμο, περίπου 5 εκατοστά από το έδαφος, βοηθά να φυτρώσει φρέσκο υγιές φύλλωμα και το φυτό επανέρχεται γρήγορα, μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες.
  • Είναι κατάλληλος για υγρούς ή υδρόβιους κήπους, λίμνες, στέρνες, συντριβάνια και άλλες υδάτινες κατασκευές, κήπους φυσικού στυλ και κρεμαστά ή σταθερά δοχεία σε κήπους και μπαλκόνια.