Σκίρπος ζεβρέ (Scirpus zebrinus)

Ο ζεβρέ σκίρπος είναι ένα πολυετές, διακοσμητικό φυτό με μορφή χορταριού, που προέρχεται από υγρές και βαλτώδεις περιοχές, όπως οι άκρες λιμνών ή τα όρια και τα δέλτα ποταμών. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από υπέροχες πράσινες ίνες με σποραδικά λευκά-κρεμ δαχτυλίδια, ξεκινά από μια σταθερή βάση δημιουργώντας εκπληκτικές ατίθασες τούφες. Λόγω της μοναδικής εμφάνισής του και της μεγάλης του αντοχής σε υγρές συνθήκες, είναι ιδανικό φυτό για δύσκολες περιπτώσεις εδαφών ή άκρες λιμνών, στολίζοντας και δίνοντας κίνηση σε αδιάφορα ή μουντά τοπία.

  • Μέγεθος – Το ύψος του ζεβρέ σκίρπου ξεκινά από τα 90 εκατοστά και μπορεί να φτάσει έως και 1 μέτρο ψηλά. Σε πλάτος εξαπλώνεται περίπου 60 εκατοστά, αν και αρκετές φορές μπορεί να γίνει μεγαλύτερος.
  • Φύλλωμα – Τα ψηλά μακρόστενα φύλλα του, που μοιάζουν με λεπτό γρασίδι, ξεκινούν όλα μαζί από τη βάση του φυτού και απλώνονται κάθετα και ελαφρά προς το πλάι, σε πράσινο χρώμα, με υπέροχες σποραδικές λευκές-κρεμ ρίγες. 
  • Άνθη – Μέσα στο καλοκαίρι, μικρά κιτρινοπράσινα ή πρασινοκαφέ ανθάκια εμφανίζονται στο τέλος του κάθε φύλλου.
  • Θέση – Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις, ή σημεία με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε μέρη με ανατολική έκθεση, όπου θα έχει προστασία από τους δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από άφθονη υγρασία για αυτό χρειάζεται να διατηρείται δροσισμένος όλο το χρόνο, αν δεν φυτευτεί δίπλα ή μέσα στο νερό. 
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους εδαφών που έχουν κακή αποστράγγιση και μπορούν να συγκρατήσουν το νερό. Μεγαλώνει σε όχθες λιμνών ή κοντά σε τρεχούμενο ή στάσιμο νερό, αλλά μπορεί να φυτευτεί και απευθείας μέσα στο νερό, μέχρι το βάθος των 30 εκατοστών.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει σε διάφορες δυσμενείς συνθήκες, όπως η παρατεταμένη πλημμύρα, η ξηρασία ή το θάψιμο των σπόρων του. Έχει ελάχιστα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, όμως δεν τα πάει καλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να παραμείνει πράσινος χρειάζεται να διατηρείται συνεχώς υγρός. Τα παλιά κιτρινισμένα φύλλα μπορούν να αφαιρούνται από τη βάση τους, ενώ αν το φύλλωμα ζημιωθεί από το κρύο, καλό είναι να κόβεται χαμηλά, ώστε να προωθηθεί η δημιουργία νέας βλάστησης. Ένα χαμηλό κόψιμο, περίπου 5 εκατοστά από το έδαφος, βοηθά να φυτρώσει φρέσκο υγιές φύλλωμα και το φυτό επανέρχεται γρήγορα, μέσα σε 2 μόλις εβδομάδες.
  • Είναι κατάλληλος για υγρούς ή υδρόβιους κήπους, λίμνες, στέρνες, συντριβάνια και άλλες υδάτινες κατασκευές, κήπους φυσικού στυλ και κρεμαστά ή σταθερά δοχεία σε κήπους και μπαλκόνια.