Η φράπα είναι ένα καρποφόρο αειθαλές δέντρο με καταγωγή από την Άπω Ανατολή και πιο συγκεκριμένα τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και ορισμένες περιοχές της Κίνας. Ίσως ένα από τα λιγότερο γνωστά εσπεριδοειδή, καλλιεργείται σε όλη τη Μεσόγειο, κυρίως από περιέργεια καθώς οι παράξενα μεγάλοι καρποί της δεν συνηθίζεται να τρώγονται. Τα φρούτα της, με την γλυκιά και πικρή γεύση που θυμίζει αρκετά γκρέιπφρουτ έχουν παχιά αρωματική φλούδα, χρήσιμη σε γλυκά, ενώ το πανέμορφο πυκνό φύλλωμά της δημιουργεί δροσερή σκιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

  • Μέγεθος – Από τη στιγμή που θα φυτευτεί ένα δέντρο φράπας, μπορεί να μεγαλώνει έως και 60 εκατοστά το χρόνο σε ύψος. Μέσα σε 20 με 50 χρόνια θα έχει φτάσει τελικά το οριστικό του μέγεθος, συχνά αγγίζοντας τα 7,5 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά της, που έχει σφαιρικό σχήμα ή μοιάζει ελαφρά με ομπρέλα, αποτελείται από γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα που παραμένουν πάνω στο φυτό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη και είναι έντονα αρωματισμένα με μια γλυκά μυρωδιά, καθώς στολίζουν το σκούρο φύλλωμα σαν μικρά λευκά αστεράκια. Τα φρούτα της φράπας ξεκινούν να σχηματίζονται αμέσως μετά την άνθηση, όμως η εποχή που θα ωριμάσουν εξαρτάται πολύ από το κλίμα. Έτσι μπορούμε να δούμε ώριμους καρπούς από το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος από όλα τα άλλα εσπεριδοειδή και μια γλυκιά πικρή γεύση που τυλίζεται στην πρασινοκίτρινη και παχιά τους φλούδα.
  • Θέση – Αγαπά τα ζεστά και υγρά κλίματα και αναζητά θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια, προστατευμένες από το κρύο και τον παγετό.
  • Πότισμα – Χρειάζεται αρκετή ποσότητα νερού και μάλιστα καλής ποιότητας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και το πότισμά της θα πρέπει να ενισχύεται τις εποχές με έντονη ζέστη ή όταν μεγαλώνει καρπούς.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε πολλούς τύπους εδαφών, που όμως έχουν την ικανότητα να στραγγίζουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Δεν αντέχει καθόλου στον παγετό όμως μπορεί να μεγαλώσει τόσο σε όξινα όσο και αλκαλικά εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης.
  • Είναι κατάλληλη για εσωτερική κι εξωτερική χρήση, σε γλάστρες και πήλινα δοχεία, ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, θερμοκήπια, ταράτσες, κήπους με εσπεριδοειδή ή άλλα καρποφόρα, νησιώτικους ή εξοχικούς Μεσογειακούς κήπους και σαν φυτό δείγμα τόσο για τους καρπούς όσο και για την διακοσμητική της αξία.