Η νεκταρινιά είναι ένα φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο, που καλλιεργείται ευρέως σε διάφορες περιοχές του κόσμου για τα μεγάλα και νόστιμα φρούτα της, τα νεκταρίνια. Παρόλο που σαν δέντρο κυρίως καλλιεργείται στο έδαφος, δεν είναι λίγες οι φορές που τη συναντά κανείς και σε πιο περιορισμένες θέσεις, διαμορφωμένη σαν μικρό δέντρο σε γλάσρες ή άλλα δοχεία. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά σε εξοχικούς καρποφόρους κήπους, όμως χάρη σε αυτή της τη δυνατότητα, αποτελεί ιδανική επιλογή και για όσους θέλουν να μεγαλώσουν τα δικά τους φρούτα, αλλά δεν έχουν την τύχη να έχουν κήπο. 

  • Μέγεθος – Το ύψος της νεκταρινιάς ξεκινά από τα 2,5 μέτρα και πολλές φορές μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 μέτρα. Το πλάτος της κυμαίνεται στις ίδιες περίπου διαστάσεις και το φυτό φτάνει το τελικό του μέγεθος μέσα σε 5 με 10 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα λαμπερά πράσινα φύλλα της, είναι απλά κι ελαφρά μακρόστενα και στολίζουν τα κλαδιά της από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, όπου πέφτουν για να εμφανιστούν ξανά την επόμενη χρονιά.
  • Άνθη – Τα αραιά φούξια-ροζ λουλούδια της, εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη χρωματίζοντας το κρύο ακόμα τοπίο και σταδιακά δίνουν τη θέση τους σε σαρκώδεις εδώδιμους καρπούς. Τα γλυκά ζουμερά φρούτα της, με την λεπτή γυαλιστερή φλούδα, ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι σε υπέροχους κίτρινους, πορτοκαλί και κόκκινους ή ροζ τόνους.
  • Θέση – Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ηλιόλουστες και προστατευμένες θέσεις, σε ένα σημείο με νότια ή δυτική έκθεση χωρίς δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ειδικά την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι, όσο οι καρποί της αναπτύσσονται και επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους τους τύπους των εδαφών που μπορούν να στραγγίσουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Μπορεί να αντέξει στον παγετό όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τους -5°C με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, ένα ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να απομακρύνει ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να εφαρμόζεται και εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες του φυτού.
  • Είναι κατάλληλη για καρποφόρους δενδρώνες, παραδοσιακούς και εξοχικούς κήπους, φυτικούς φράκτες, νησιώτικους και Μεσογειακούς κήπους αλλά και μπαλκόνια, σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.