Η λεμονιά είναι ένα αειθαλές καρποφόρο δέντρο από την οικογένεια των εσπεριδοειδών. Τα πλατιά πράσινα φύλλα της, τα λευκά μυρωδάτα άνθη αλλά και οι όξινοι, κίτρινοι ζουμεροί καρποί της, είναι σίγουρα χαραγμένα στη μνήμη όσων μεγάλωσαν σε ζεστά Μεσογειακά τοπία. Καλλιεργείται ευρέως, για τα αρωματικά και ξινά φρούτα της, που είναι σημαντικό συστατικό και συνοδευτικό αρκετών πιάτων και γλυκών. Φυτεύεται σε κήπους αλλά και σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή την ταράτσα και υπόσχεται να χαρίζει φρέσκους, νόστιμους καρπούς για πολλά χρόνια.

  • Μέγεθος – Το ύψος της λεμονιάς ξεκινά από τα 2,5 μέτρα και πολλές φορές φτάνει έως τα 4 μέτρα ψηλά. Το πλάτος εκτείνεται μεταξύ του 1,5 μέτρου και των 2,5 μέτρων ενώ όλο το δέντρο συνεχίζει να μεγαλώνει σε μέγεθος για 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα απλά αρωματικά της φύλλα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, φυτρώνουν πυκνά πάνω στα κλαδιά του δέντρου και δημιουργούν μια πλούσια λαμπερή εμφάνιση που διαρκεί όλη τη χρονιά.
  • Άνθη – Τα λευκά αρωματικά της άνθη που μοιάζουν με μικρά αστεράκια εμφανίζονται πολλές φορές μέσα στο έτος και κυρίως κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Σταδιακά τα πανέμορφα λουλούδια της δίνουν τη θέση τους σε ζουμερούς, μυρωδάτους καρπούς με έντονη κίτρινη φλούδα και ξινό ζουμερό εσωτερικό.
  • Θέση – Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις ή σημεία με ελαφριά σκιά και νότια ή δυτική έκθεση. Το σημείο που θα φυτευτεί πρέπει να είναι προστατευμένο από τον άνεμο και τον παγετό, γι’αυτό στα μέρη με βαρύ χειμώνα μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα που θα μεταφέρεται σε εσωτερικό χώρο ή σε κάποιο θερμοκήπιο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από αρκετό νερό, για αυτό καλό είναι να ποτίζεται συχνά, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όσο οι καρποί μεγαλώνουν, ελέγχοντας την υγρασία του χώματος με το δείκτη του χεριού. Το νερό του ποτίσματος θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να μην έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται με επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Κάτω από τον  1°C υπόκειται σε σοβαρές βλάβες και ζημιές στο δέντρο είναι εμφανείς και αρκετές φορές καταστροφικές.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα μπορεί να κλαδεύεται ελαφριά, ενώ όσο διαρκούν τα κρύα καλό είναι να προτατεύεται με την εφαρμογή εδαφοκάλυψης. Η προσθήκη ενός πλήρους κι ισορροπημένου λιπάσματος, κάθε 3 εβδομάδες περίπου, είναι πολύ βοηθητική κι αρκετές φορές απαραίτητη.
  • Είναι κατάλληλη για αστικούς και εξοχικούς κήπους, σε μεσογειακούς οπωρώνες, γλάστρες ή μεγάλα πήλινα δοχεία, μπαλκόνια και ηλιόλουστους εσωτερικούς χώρους ή εισόδους σπιτιών, μόνη της ή με άλλα μικρότερα φυτά.