Η κυδωνιά είναι ένα καρποφόρο φυλλοβόλο φυτό, που έχει τη μορφή θάμνου ή δέντρου. Τα πανέμορφα στρογγυλωπά φύλλα της, με τη σκούρη πράσινη όψη και την ασημένια-γκρι κάτω επιφάνεια, λαμπυρίζουν στον ήλιο από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενώ τα μεγάλα λευκορόδινα άνθη της στολίζουν ευχάριστα τον ανοιξιάτικο κήπο. Τα γλυκά αρωματισμένα φρούτα του φυτού, για τα οποία συνήθως καλλιεργείται, έχουν μια υπέροχη χρυσή βελούδινη όψη και εκτός από διακοσμητικά είναι εξαιρετικό συστατικό για παραδοσιακά σπιτικά γλυκά. 

  • Μέγεθος – Το ύψος της κυδωνιάς ξεκινά από τα 2,5 μέτρα και αρκετές φορές φτάνει μέχρι τα 4 μέτρα. Το πλάτος του δέντρου είναι εξίσου μεγάλο, από 2,5 μέχρι 4 μέτρα και αναπτύσσεται σχεδόν παράλληλα με το ύψος μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα απλά, στρογγυλωπά σκούρα πράσινα φύλλα του, είναι μέτρια προς σκούρα πράσινα ενώ η κάτω τους επιφάνεια βάφεται με ένα απαλό γκρι. Το υπέροχο αυτό φύλλωμα διακοσμεί τον κήπο από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, όπου πέφτει για να προστατευτεί από το κρύο και εμφανίζεται πάλι την επόμενη χρονιά.
  • Άνθη – Τα μοναχικά και πανέμορφα, απαλά λευκά-ροζ άνθη του κάνουν την εμφάνισή τους την άνοιξη, ακολουθούμενα από μεγάλους χρυσοκίτρινους βελούδινους καρπούς, που ωριμάζουν το φθινόπωρο κι αποτελούν συστατικό αρκετών σπιτικών γλυκών.
  • Θέση – Της αρέσει πολύ η ζέστη και το φως και ζητά ηλιόλουστες προστατευμένες θέσεις με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, με περισσότερο αυξημένες απαιτήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες και η επάρκειά της σε νερό καθορίζει τον αριθμό αλλά και την ποιότητα των καρπών που θα παράξει.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους του τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμά όμως τα βαθειά και γόνιμα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι ένα δέντρο ανθεκτικό στο κρύο και μπορεί να αντέξει μέχρι τους -15°C. Έχει επίσης καλή αντοχή και στα εδάφη με πηλώδη σύσταση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ένα ελαφρύ κλάδεμα αργά το χειμώνα της είναι αρκετό για να διατηρεί υγιές και όμορφο το φύλλωμά της. Εάν καλλιεργείται για τα φρούτα της, χρειάζεται ακόμη συμπλήρωμα με το κατάλληλο λίπασμα.
  • Είναι κατάλληλη για εξοχικούς κήπους, καρποφόρους δενδρώνες, κήπους με φυσικό στυλ και γλάστρες ή μεγάλα δοχεία όπου θα διατηρείται σε μικρότερο μέγεθος.