Καλλωπιστική Δαμασκηνιά (Prunus cerasifera “Pissardii”)

Η καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι ένα διακοσμητικό, καρποφόρο δέντρο, με πλούσιο πυκνό φύλλωμα σε σκούρες μωβ και μπορντώ αποχρώσεις. Τα απαλά ροζ άνθη της, που ξεθωριάζουν σε λευκούς τόνους, ακολουθούνται από μικρούς στρογγυλωπούς καρπούς, με επίσης μωβ-μπορντώ γυαλιστερό χρώμα. Κυρίως φυτεύεται για το μοναδικό φύλλωμά της που ξεχωρίζει, δημιουργώντας υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λίγοι όσοι χαίρονται και τη γλυκόξινη γεύση των καρπών της.

  • Μέγεθος – Το ύψος της καλλωπιστικής δαμασκηνιάς κυμαίνεται μεταξύ των 8 και 12 μέτρων. Το πλάτος της, μπορεί κι εκείνο να φτάσει μέχρι τα 8 μέτρα και το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέσα σε 20 με 50 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα στρογγυλωπά φύλλα της, σε βαθιούς σκούρους τόνους του μωβ και μπορντώ, εμφανίζονται την άνοιξη και παραμένουν μέχρι και το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσουν υποδεχόμενα τον χειμώνα.
  • Άνθη – Τα άνθη της κάνουν την εμφάνισή τους νωρίς την άνοιξη. Πάνω στα καλοσχημένα κλαδιά, απαλά ροζ ανθάκια που σταδιακά ξεβάφουν σε σχεδόν λευκά, στολίζουν το φυτό, πριν να δώσουν τη θέση τους σε μικρούς, σκούρους κόκκινους, στρογγυλούς καρπούς.
  • Θέση – Για να μεγαλώσει χριεάζεται θέσεις με πλήρη ηλιοφάνεια και ευνοείται όταν φυτεύεται σε σημεία με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως την άνοιξη και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται σε όλους τους τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και δεν έχει πρόβλημα σε περίπτωση παγετού.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το χειμώνα, ή το φθινόπωρο, μόλις ρίξει τα φύλλα της, ένα ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να απομακρύνει ξερά, ταλαιπωρημένα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά και να βελιτώσει το σχήμα της. Βλαστάρια που κατευθύνονται προς σημεία που δεν θέλουμε μπορούν επίσης να κλαδευτούν την ίδια εποχή. Μετά το κλάδεμα καλό είναι να εφαρμόζεται και εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες του φυτού.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, φυτικούς φράκτες, εξοχικούς κήπους με χαμηλή συντήρηση, πεζοδρόμια και δεντροστοιχίες, μέσα σε ανοιχτούς χώρους με γκαζόν σαν φυτό ενδιαφέροντος, σε εισόδους και σε δοχεία ή γλάστρες σε κήπους και ταράτσες.