Η ροδιά είναι ένας πανέμορφος φυλλοβόλος θάμνος, γνωστός για τους εντυπωσιακούς γλυκούς καρπούς του, με έντονο κόκκινο-ροζ ή πορτοκαλί χρώμα. Τα μικρά φυλλαράκια της, πάνω σε λεπτά αγκαθωτά κλαδιά, εμφανίζονται μπρονζέ πορτοκαλί και μεγαλώνουν σε ανοιχτό πράσινο, πριν ξαναγίνουν κίτρινα μπρονζέ το φθινόπωρο. Τα μεγάλα της φρούτα, που αναγνωρίζονται σαν υπερτροφή, ωριμάζουν το φθινόπωρο, στολίζοντας την ήδη υπέροχη όψη της. Μεγαλώνοντας απευθείας στο έδαφος αλλά και σε πιο περιορισμένους χώρους, όπως μια πήλινη γλάστρα, στολίζει τον κήπο ή ένα μικρό μπαλκόνι δίνοντας τέλειους γευστικούς καρπούς.

  • Μέγεθος – Το ύψος της ροδιάς ξεκινά από το 1,5 μέτρο και συνήθως φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Το πλάτος της, γίνεται από 1,5 μέχρι 2,5 μέτρα δίνοντάς της περισσότερο τη μορφή θάμνου και το φυτό ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Τα μικρά μακρόστενα φύλλα της, εμφανίζονται κόκκινα-μπρονζέ την άνοιξη και όσο μεγαλώνουν αλλάζουν το χρώμα τους σε ανοιχτό πράσινο ή λαχανί. Το φύλλωμα παραμένει πάνω στο φυτό από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο και πριν μπει ο χειμώνας πέφτει για να προστευτεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Άνθη – Τα παράξενα και έντονα διακοσμητικά άνθη της, μοιάζουν με μακρόστενα πορτοκαλί σωληνάκια με αστεροειδές στόμιο, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν απαλά κόκκινα πέταλα. Εμφανίζονται το καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο ωριμάζουν σε όμορφους σφαιρικούς καρπούς, γεμάτους ζουμερά κόκκινα και γλυκά σπόρια.
  • Θέση – Προτιμά να αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες, κατά προτίμηση σε σημεία με προστασία από τον βορινό άνεμο και το κρύο.
  • Πότισμα – Χρειάζεται αρκετό πότισμα, ειδικά το διάστημα κατά το οποίο μεγαλώνουν οι καρποί. Το χειμώνα το πότισμά της είναι περιορισμένο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους τους τύπους των εδαφών, απαραίτητο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η καλή στράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι μέτρια ανθεκτική στο κρύο και μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Μόλις εγκατασταθεί σε ένα μέρος παρουσιάζει καλή αντοχή στην ξηρασία, αν και η έλλειψη νερού επηρεάζει πολύ την παραγωγή της.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να ωριμάσουν τα φρούτα της απαιτεί θερμοκρασίες από 13°C ως 16°C μέχρι το φθινόπωρο και ένα ελαφρύ κλάδεμα, που θα επιτρέπει να περνά το φως και ο αέρας μέσα από το φύλλωμά της. Το κλάδεμα αυτό μπορεί να γίνεται πριν το χειμώνα, μετά τη συγκομιδή των καρπών, αφαιρώντας τα ξερά ή ανεπιθύμητα κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα, άκρες κοντά σε τοίχους, εξοχικούς, νησιώτικους ή Μεσογειακούς κήπους, κήπους με ξηρασία και λίγη φροντίδα αλλά και δοχεία ή ζαρντινιέρες σε εισόδους, ταράτσες και μπαλκόνια.