Λέιλαντ πανασέ (Cupressocyparis x leylandii “Variegata”)

Το κυπαρίσσι λέιλαντ πανασέ είναι ένα μεγάλο, όρθιο κηπαρίσσι, με πυκνή ανάπτυξη σε σχήμα φαρδιάς κολώνας. Το πλούσιο φύλλωμά του, διατεταγμένο σε επίπεδες επιφάνειες, δημιουργεί μια σπάνια όμορφη υφή και συνδυάζει τη σκούρα πράσινη εμφάνιση του λέιλαντ, με σποραδικές λευκές κρεμ ανταύγειες, που δίνουν στο φυτό επιπλεόν ενδιαφέρον και βάθος. Κατάλληλο για συχνό κλάδεμα και καλλιεργητικές επεμβάσεις, αποτελεί ιδανική επιλογή για τη δημιουργία φυτικών φρακτών και οπτικών εμποδίων και μπορεί να χαρίσει εντυπωσιακά φυτικά γλυπτά ή την αίσθηση της ιδιωτικότητας.

  • Μέγεθος – Το λέιλαντ πανασέ είναι ένα φυτό που μπορεί να φτάσει πάνω από τα 25 μέτρα σε ύψος. Το πλάτος του, κατά πολύ μικρότερο, εκτείνεται από 2,5 μέχρι τα 4 μέτρα. Κάθε λέιλαντ πανασέ ολοκληρώνει την ανάπτυξή του μέσα σε 10 με 20 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά του, που συντίθεται από πλακέ τούφες λευκών και πράσινων φύλλων, αναπτύσσεται σε σχήμα ενός υπέροχου φυσικού κώνου και παραμένει διακοσμητικό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Οι σκούρες πράσινες και λευκές-κρεμ νότες που παίζουν μέσα στο φύλλωμα, δημιουργούν απαλά σχήματα και σίγουρα του χαρίζουν μια ενδιαφέρουσα όψη.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με μερική σκιά και δεν έχει πρόβλημα με τον προσανατολισμό του σημείου που θα φυτευτεί, αρκεί τα πρώτα χρόνια να μην ταλαιπωρείται από δυνατούς ανέμους.
  • Πότισμα – Θέλει μέτριο πότισμα και ανάγκες του σε νερό προσαρμόζονται στις εποχές του έτους, ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές που επικρατούν.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών, με μόνη προϋπόθεση να στραγγίζουν καλά, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό στο κρύο και μπορεί να αντέξει έως και 20 βαθμούς κάτω από το 0°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα, αλλά μπορεί να ψαλιδίζεται για τον περιορισμό του μεγέθους του ή για να δημιουργήσουμε φράκτες και διάφορα σχήματα. Τα κοψίματα που γίνονται θα πρέπει να περιορίζονται στα νεαρά βλαστάρια και φύλλα, διαφορετικά τα παλιά κλαδιά που θα κοπούν θα παραμείνουν γυμνά, χωρίς να δώσουν νέα βλάστηση.
  • Είναι κατάλληλο για φράκτες, χωρίσματα, κήπους αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, σε συστάδες μαζί με άλλα κυπαρίσσια ή ομάδες από την ίδια ποικιλία και μόνο του σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος.