Η τούγια είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη δυτική και βόρειο Αμερική. Γνωστή για το πυκνό, και ανάλαφρο φύλλωμά της, φτιαγμένο από πλακέ, αρωματικές τούφες, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνθέσεις στον κήπο και κυρίως σαν συμπαγής πράσινος φράκτης. Παραμένοντας εντυπωσιακή καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζει ένα πλούσιο και διαρκές αποτέλεσμα, εύκολο να διαμορφωθεί με κλάδεμα, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

  • Μέγεθος – Η τούγια είναι ένα ψηλό δέντρο, με ύψος που συχνά ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, επίσης μεγάλο μπορεί να γίνει ως 8 μέτρα ή και περισσότερο. Η ανάπτυξη της τούγιας διαρκεί από 10 έως 20 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα το φυτό φτάνει το πλήρες του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα λαμπερά αρωματικά της φύλλα, σαν μικροσκοπικές παχιές πράσινες βελόνες, στηρίζονται πολλά μαζί σε πλακέ τούφες που απλώνονται πλούσια και τελικά κατευθύνονται προς τα πάνω.
  • Άνθη – Την άνοιξη τα φυτά τούγιας απελευθερώνουν γύρη και στην περίπτωση που ακολουθήσει γονιμοποίηση, μπορεί να προκύψουν μικροί διακοσμητικοί κώνοι σε σχήμα αυγού.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή σημεία με μερική σκιά και το μέρος που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα και οι υψηλότερες απαιτήσεις της σε νερό παρατηρούνται τα πρώτα χρόνια πριν την εγκατάστασή της στον κήπο ή σε περιόδους με έντονη ζέστη.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, ανεξάρτητα από την οξύτητά τους και παρόλο αγαπά την υγρασία στο έδαφός της θέλει χώματα με καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό αρκετά ανθεκτικό στο κρύο που αντιστέκεται στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -15°C ή -20°C. Ταυτόχρονα έχει καλή αντοχή στα βαριά εδάφη και τα χώματα με αργιλώδη σύσταση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται κλάδεμα παρα μόνο στην περίπτωση που αναπτύσσεται σαν φράκτης. Δεν συναντά ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες, ενώ οι συχνότερες προσβολές από αφίδες και κοκκοειδή αντιμετωπίζονται εύκολα.
  • Είναι κατάλληλη για φράκτες, μπορντούρες, όρια και χωρίσματα, κοντά σε κτίρια ή άλλς κατασκευές, μέσα σε γκαζόν σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος και σε εξοχικούς ή αστικούς κήπους με λίγη συντήρηση ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.