Έλατο μπλε νάνο (Picea pungens “Globosa”)

Το μπλε έλατο νάνο είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο με καταγωγή από το Κολοράντο. Με σπάνιο γοητευτικό φύλλωμα, από ασημομπλέ βελόνες, που στηρίζονται συμμετρικά σε έναν κομψό σφαιρικό θάμνο, διατηρεί την όψη του μέσα στις εποχές με ελάχιστη φροντίδα. Ανθεκτικό στο κρύο και την ξηρασία, προσαρμόζεται με επιτυχία στους ελληνικούς κήπους και αποτελεί δυνατή επιλογή για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Το μπλε νάνο έλατο, είναι ένα σχεδόν σφαιρικό φυτό, χαμηλού ύψους με διαστάσεις που φτάνουν από μισό έως 1 μέτρο ψηλά και μισό έως 1 μέτρο επίσης στα πλάγια. Αναπτύσσεται αργά και αποκτά το πλήρες του μέγεθος μέσα σε 20 με 50 χρόνια, ενώ από το διάστημα αυτό και μετά δεν μεγαλώνει άλλο.
  • Φύλλωμα – Το γοητευτικό φύλλωμά του, φτιαγμένο από μονές βελόνες σε μπλε κι ασημένιους τόνους, παραμένει έντονα διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σαν ένας μικρός στρογγυλός θάμνος μοναδικού χαρακτήρα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμώντας τα χώματα που χαρακτηρίζονται όξινα ή ουδέτερα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας εύκολα μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στην ξηρασία αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν προσβάλλεται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες και λόγω της φύσης αλλά και του σχήματός του δεν χρειάζεται κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλο για εξοχικούς κήπους, πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια ή γκαζόν, μόνο του σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος ή σε συστάδες για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.