Τάξος χρυσός (Taxus baccata “Aurea”)

Ο χρυσός τάξος ή αλλιώς χρυσός ίταμος, είναι ένα αειθαλές, καλλωπιστικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Περίφημος για το πλούσιο φύλλωμά του, σε γλυκούς χρυσοπράσινους τόνους, παραμένει διακοσμητικός όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας τη μορφή ψηλού και φουντωτού θάμνου. Κατάλληλος για διάφορες χρήσεις, χαρίζει υπέροχες αποχρώσεις μέσα σε έναν κήπο, ενώ οι πανέμορφοι, κόκκινοι και σαρκώδεις καρποί του, κλέβουν την παράσταση, ενισχύοντας το φθινοπωρινό τοπίο με χρώμα και αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Το ύψος του χρυσού τάξου είναι μέτριο για το είδος του και κυμαίνεται από 5 μέχρι 8 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο χρυσοπράσινο φύλλωμά του, με τη λαμπερή δερματώδη υφή και την πλούσια πυκνή εμφάνιση, συντίθεται από μικρά βελονοειδή φυλλαράκια, στοιχισμένα σε σειρές πάνω σε τρυφερές τούφες. Τα φύλλα του διατηρούνται πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και σε συνδυασμό με τους εντυπωσιακούς του καρπούς, στολίζουν τον κήπο όλο το χρόνο και περισσότερο τους κρύους μήνες του έτους.
  • Άνθη – Τα μικρά κίτρινα άνθη του, που εμφανίζονται την άνοιξη, τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά φυτά, συνήθως περνούν απαρατήρητα. Μετά τη γονιμοποίησή τους, τα λουλούδια των θηλυκών δίνουν τη θέση τους σε ελκυστικούς σαρκώδεις καρπούς, που ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο σε ένα υπέροχο κοκκινωπό χρώμα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή μερική σκιά, αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμα και σε εκείνες με αρκετή ως έντονη σκίαση. Το σημείο που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδίως κατά την περίοδο που αναπτύσσεται, αλλά και όσο επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά την οξύτητα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και την έντονη σκίαση. Ακόμη έχει καλή αντοχή στο έντονο κλάδεμα και ο άνεμος δεν φαίνεται να τον ενοχλεί.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται τακτικό κλάδεμα, αλλά μπορεί να κλαδεύεται ελαφρά, ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, όποτε αυτό φαίνεται απαραίτητο.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες, χωρίσματα, όρια κτιρίων και άλλων τεχνητών στοιχείων, σε πάρκα, αστικές και βιομηχανικές περιοχές, σημεία κεντρικού ενδιαφέροντος αλλά και σαν φυτό γλυπτό. Ιδανικός τόσο για μεγάλους κήπους όσο και πιο μιρκούς ή ακόμα και μπαλκόνια, ζρησιμοποιείται για να δώσει χειμερινό χρώμα και να αξιοποιήσει δύσκολες σκιερές γωνιές.