Γιουνίπερος οριζοντιόκλαδος χρυσός (Juniperus x pfitzeriana “Old Gold”)

Ο χρυσός οριζοντιόκλαδος γιουνίπερος είναι ένα πανέμορφο κωνοφόρο φυτό, χαμηλής ανάπτυξης, με μορφή ακανόνιστου αλλά γοητευτικού θάμνου. Το υπέροχο, χρυσοκίτρινο και ταυτόχρονα πράσινο φύλλωμά του, έχει ένα απαλό, φυσικό άρωμα, ενώ παραμένει ελκυστικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Κατάλλληλος για διάφορες θέσεις όπως βραχόκηπους και παρτέρια, πρωταγωνιστεί χάρις στην ιδιαίτερη εμφάνισή του και προσφέρει ένα διαρκές κι εντυπωσιακό απότέλεσμα στον κήπο που θα φυτευτεί.

  • Μέγεθος – Είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, με ύψος που ξεκινά από το μισό μέτρο και μπορεί να φτάσει έως και 1 μέτρο ψηλά. Το πλάτος του, αρκετά μεγαλύτερο, κυμαίνεται ανάμεσα σε 1,5 και 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το πλήρες το μέγεθος ο γιουνίπερος αυτός θα χρειαστεί 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από το σημείο αυτό δεν θα αλλάξει άλλο σε μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, σε ανοιχτούς πράσινους και μπρονζέ τόνους, διατηρείται χρωματιστό όλες τις εποχές, στολίζοντας τον κήπο τις μουντές χειμωνιάτικες μέρες. Αποτελείται από διπλές ή τριπλές βελόνες και φυλλαράκια που μοιάζουν με φολίδες. Ξεφυτρώνοντας πάνω απ’τα κομψά κλαδιά του φυτού, προσφέρει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, χάρη στην ιδιαίτερη σύνθεσή του.
  • Άνθη – Δεν παράγει λουλούδια, αλλά απελευθερώνει απευθείας γύρη, η οποία μεταφέρεται από τα αρσενικά στα θηλυκά φυτά, με σκοπό την παραγωγή κώνων. Τα περισσότερα φυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αρσενικά, για αυτό το λόγο σπάνια θα συναντήσουμε κώνους.
  • Θέση – Χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες ή με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε προστατευμένες όσο και ανοιχτές στο βοριά θέσεις.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, το οποίο γίνεται πιο συχνό όσο το καλοκαίρι πλησιάζει και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε όλους τους τύπους των εδαφών, με διαφορετικές τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Χρήσιμος για ζεστά ηλιόλουστα σημεία, προσαρμόζεται καλά στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στο έντονο κρύο και τα σκληρά πετρώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και δεν ταλαιπωρείται από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες και χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου κλάδεμα, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να τον διαμορφώσουμε.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους παραθαλάσσιου στυλ αλλά και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά συνθέσεις.