Έλατο μπλε (Picea pungens “Hoopsii”)

Το μπλε έλατο είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο με καταγωγή από το Κολοράντο. Είναι ένα μοναδικό φυτό, σπάνιου χρώματος και ομορφιάς, με γοητευτικό φύλλωμα από ασημένιες-μπλε βελόνες, που στηρίζονται κομψά σε κωνικό σχήμα έλατου. Ανθεκτικό στο κρύο και την ξηρασία, προσαρμόζεται με επιτυχία στους ελληνικούς κήπους και διατηρεί την εμφάνισή του μέσα στις εποχές, δίνοντας μια δυνατή επιλογή σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα μπορεί να γίνει έως και 4 μέτρα σε ορισμένα φυτά. Το πλάτος του, από 1 μέχρι 1,5 μέτρο, αναπτύσσεται παράλληλα και μέσα σε 20 με 50 χρόνια έχει φτάσει στις τελικές του διαστάσεις, μαζί με το ύψος.
  • Φύλλωμα – Το γοητευτικό φύλλωμά του, φτιαγμένο από μονές βελόνες σε μπλε κι ασημένιους τόνους, παραμένει έντονα διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας το σχήμα ενός μικρού κωνικού δέντρου.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Αναπτύσσεται στους περισσότερους τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση, προτιμώντας τα χώματα που χαρακτηρίζονται όξινα ή ουδέτερα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας εύκολα μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στην ξηρασία αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν προσβάλλεται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες και λόγω της φύσης αλλά και του σχήματός του δεν χρειάζεται κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλο για εξοχικούς κήπους, πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, ανοιχτά σημεία όπως λιβάδια ή κήπους με γκαζόν και φυτεύεται μόνο του σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος ή σε συστάδες για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.