Γιουνίπερος οριζοντιόκλαδος γλαυκός (Juniperus horizontalis “Glauca”)

Ο γλαυκός οριζοντιόκλαδος γιουνίπερος είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό κωνοφόρο φυτό με καταγωγή από την Αλάσκα, τον Καναδά και τις βόρειες Η.Π.Α. Μεγαλώνοντας ως και λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος, δείχνει να έρπει πάνω από αυτό, στολίζοντας τον κήπο με ένα πυκνό κι ανάλαφρο χαλί ασημομπλέ χρώματος. Εξαιρετικό για ηλιόλουστα σημεία, ή πεζούλια πάνω από τα οποία κρέμεται κομψά, δίνει μοναδικό χαρακτήρα στον κήπο μας και μπορεί να «δέσει» στις συνθέσεις μας, αγκαλιάζοντας τα παρτέρια ή το γκαζόν.

  • Μέγεθος – Ο οριζοντιόκαδος γιουνίπερος είναι ένα πλατύ και χαμηλό φυτό, με ύψος από λίγα εκατοστά μέχρι μόλις μισό μέτρο. Το πλάτος του, κατά πολύ μεγαλύτερο, επεκτείνεται συνεχόμενα κι έτσι μέσα σε 10 με 20 χρόνια μπορεί να έως 2 ή και περισσότερα μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το μοναδικό και έντονα διακοσμητικό του φύλλωμα, με τη μορφή έρποντος θάμνου, αποτελείται από μικρά μπλε πράσινα ή ασημομπλε φυλλαράκια, χαρίζοντας μια ιδιαίτερη όψη στο τοπίο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας εύκολα μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στην ξηρασία, τη ζέστη αλλά και το ξηρό πετρώδες έδαφος.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν προσβάλλεται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες και λόγω της φύσης αλλά και του σχήματός του χρειάζεται ελάχιστο έως καθόλου κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, πάνω από πεζούλια και φράκτες, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν εδαφοκάλυψη.