Το χριστουγεννιάτικο έλατο είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική. Αγαπημένο για το κλασσικό, συμμετρικό του σχήμα και το πλούσιο, φουντωτό του φύλλωμα, που δείχνει ακόμη ομορφότερο μέσα στο κρύο του χειμώνα, το έλατο αυτό δεν κέρδισε μόνο τη θέση του στον κήπο, αλλά και ένα σημείο στο εσωτερικό του σπιτιού, τις γιορτινές μέρες του χρόνου. Ακαταμάχητο όλες τις εποχές, χάρη στην εκπληκτική του διάταξη και τους μπλεπράσινους χρωματισμούς του, δίνει στο τοπίο χρώμα κι ενδιαφέρον, με πολύ λιγότερη φροντίδα από όσο νομίζουμε.

  • Μέγεθος – Το ύψος του φυτού, ξεκινώντας από 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει έως 2,5 μέτρα ψηλά, ενώ το πλάτος του απλώνεται από 1 μέχρι 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το πλήρες του μέγεθος, το χριστουγεννιάτικο έλατο θα χρειαστεί από 20 ως και 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει άλλο.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του, από ανοιχτόχρωμες πράσινες βελόνες, έχει τη μορφή πλούσιου έλατου σε μινιατούρα και όσο ο χειμώνας πλησιάζει, αποκτά σκούρα πρασινο-μπλε χροιά, ιδανική για να συμπληρώσει ένα χιονισμένο τοπίο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή ελεύθερα στο βοριά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα όξινα ή ουδέτερα χώματα και ιδανικά όσα έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς ή και αστικούς κήπους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια ή για γλάστρες και ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια.