Έλατο Σερβίας νάνο (Picea omorika “Nana”)

Το νάνο έλατο Σερβίας είναι ένα χαμηλό, διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τη Σερβία και τη Βοσνία. Το μοναδικά κομψό και κωνικό φύλλωμά του, από σκούρες αειθαλείς βελόνες με λευκή κάτω επιφάνεια, κρέμεται απαλά σε πλούσιες τούφες, παραμένοντας εκπληκτικό όλες τις εποχές. Αποτελώντας την μικρή έκδοση ενός από τα ωραιότερα έλατα, σκοπεύει να κλέψει τις εντυπώσεις και να ομορφύνει τον κήπο με ελάχιστη μόνο φροντίδα.

  • Μέγεθος – Το ύψος του, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα μπορεί να γίνει έως και 4 μέτρα σε ορισμένα φυτά. Το πλάτος του, από 1,5 μέχρι 2,5 μέτρα αναπτύσσεται παράλληλα και μέσα σε 20 με 50 χρόνια έχει φτάσει στις τελικές του διαστάσεις, όπως και το ύψος.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, πλούσιο φύλλωμά του, από πυκνές σκούρες πράσινες βελόνες, έχει τη μορφή θάμνου που στρέφεται προς τα πάνω και παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο κρύο, επιβιώνοντας εύκολα μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει στα αλκαλικά εδάφη αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν προσβάλλεται από εχθρούς και ασθένειες και λόγω της φύσης αλλά και του σχήματός του δεν χρειάζεται κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, εξοχικούς κήπους, πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους με γκαζόν, βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις. Φυτεύεται μόνο του σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος ή σε συστάδες για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.