Κέδρος Ιμαλαϊων Κρεμοκλαδής (Cedrus deodara “Pendula”)

Ο κρεμοκλαδής κέδρος των Ιμαλαΐων ή κρεμοκλαδής κέδρος ντεοντάρα είναι ένα διακοσμητικό, κωνοφόρο δέντρο, με καταγωγή από τα δυτικά Ιμαλάια. Το γοητευτικό, γκριζοπράσινο φύλλωμά του, που αλλάζει ελαφρά απόχρωση από εποχή σε εποχή, στηρίζεται κομψά πάνω σε εύσχημα κλαδιά, ενώ κρέμεται κάθετα προς τα κάτω, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή όψη. Ανθεκτικός τόσο στο κρύο όσο και στην ξηρασία, δεν ζητά παρά ελάχιστη φροντίδα, δίνοντας για αντάλλαγμα μια από τις πιο ιδιαίτερες και σίγουρα γοητευτικές εμφανίσεις.

  • Μέγεθος – Ο κρεμοκλαδής κέδρος ντεοντάρα είναι ένα ιδιαίτερο φυτό, με ανάπτυξη αρκετά διαφορετική από άλλους κέδρους, μιας και το πλάτος του σε σχέση με το ύψος είναι αρκετά μεγαλύτερο. Μεγαλώνοντας προς τα πάνω, συνήθως φτάνει τα 5 μέτρα, ενώ η έκταση που καταλαμβάνει μέσα στον κήπο είναι περίπου 7 μέτρα, δίνοντάς του μια παράξενα και έντονα διακοσμητική μορφή δέντρου.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο κρεμαστό του φύλλωμα, από γκρι-πράσινες ή σκούρες πράσινες βελόνες, στηρίζεται σε μακριά, λυγισμένα κλαδιά, που γέρνουν προς τα κάτω και όσο μεγαλώνει σκουραίνει ελαφρά.
  • Άνθη – Όπως και οι υπόλοιποι κέδροι, δεν σχηματιίζει λουλούδια αλλά απελευθερώνει απευθείας τη γύρη του, μετά από την οποία ακολουθούν πρασινοκόκκινοι και μεγάλοι καλλωπιστικοί κώνοι.
  • Θέση – Αναζητά θέσεις ηλιόλουστες, όπου θα δέχεται άπλετο φως για αρκετές ώρες, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του σημείου.
  • Πότισμα – Χρειάζεται μέτριο πότισμα και οι ανάγκες του σε νερό αυξάνονται ή λιγοστεύουν ανάλογα με την αύξηση ή τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε διάφορους τύπους εδαφών με ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι αρκετά ανθεκτικός στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας μέχρι και στους -20°C, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται καλά και σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Τα ωραιότερα σχήματα στο δέντρο αυτό επιτυγχάνονται με έγκαιρο κλάδεμα και καθοδήγηση στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, για αυτό είναι φυτό που χρειάζεται αρκετή φροντίδα. Κατευθύνοντας τα κλαδιά προς τα πάνω κατά τα πρώτα χρόνια, μπορεί να δημιουργηθεί ένα υπέροχο κρεμαστό εφέ με διάφορες μορφές που θα εντυπωσιάσουν.
  • Είναι κατάλληλος για ανοιχτά σημεία, λιβάδια, γκαζόν και κήπους με αρχιτεκτονικά ενδιαφέρουσες φυτεύσεις. Χρησιμοποιείται σαν φυτό πρωταγωνιστής ή σαν φυτό δείγμα, σε κήπους με άλλα κωνοφόρα ή διακοσμητικά φυτά.