Πικέα μαριάνα νάνα (Picea mariana “Nana”)

Η πικέα μαριάνα νάνα είναι ένας πανέμορφος, χαμηλός, αειθαλής θάμνος, με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική. Αγαπημένη για το πυκνό, γκρι-πράσινο και στρογγυλωπό φύλλωμά της, που παραμένει ελκυστικό όλο το χρόνο, φυτεύεται σε κήπους, μπαλκόνια και εξοχικές ή αστικές τοποθεσίες, όπου χαρίζει χρώμα και μοναδικό στυλ. Κατάλληλη και για τον ελληνικό κήπο, συνδυάζεται με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους, ενώ είναι εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν ένα κομψό και προσεγμένο αποτέλεσμα με ελάχιστο κόπο.

  • Μέγεθος – Το ύψος του φυτού, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, μπορεί να φτάσει έως μισό μέτρο, ενώ το πλάτος του, απλώνεται επίσης από 10 εκατοστά μέχρι και μισό μέτρο. Για να φτάσει το πλήρες της μέγεθος, η πικέα αυτή θα χρειαστεί από 10 έως 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει άλλο.
  • Φύλλωμα – Το θαμνώδες φύλλωμά της, φτιαγμένο από γκρι-πράσινες, πυκνές βελόνες, οργανώνεται σε πολλές ζωηρές τούφες, αποκτώντας ένα στρογγυλωπό σχήμα από μακριά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα όξινα ή ουδέτερα χώματα και ιδανικά όσα έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Παρόλο που ευνοείται από το χαμηλό pH, μπορεί να αντέξει ελαφριά αλκαλικότητα στο έδαφος.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους και όρια κτιρίων αλλά και διάφορες συνθέσεις μέσα σε γκαζόν.