Τάξος ή Ίταμος (Taxus baccata)

Ο τάξος ή αλλιώς ίταμος είναι ένα αειθαλές, καλλωπιστικό δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Περίφημος για το πλούσιο φύλλωμά του, με σκούρο πράσινο χρώμα και γυαλιστερή δερματώδη όψη, παραμένει διακοσμητικός όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έχοντας τη μορφή ψηλού και φουντωτού θάμνου. Παρόλο που τα μικροσκοπικά του άνθη περνούν απαρατήρητα, οι πανέμορφοι, κόκκινοι και σαρκώδεις καρποί του, κλέβουν την παράσταση, ενισχύοντας το φθινοπωρινό τοπίο με χρώμα και αντιθέσεις.

  • Μέγεθος – Το ύψος του τάξου είναι μεγάλο, φτάνοντας συχνά μέχρι τα 12 μέτρα. Το πλάτος του φυτού, επίσης αρκετό, πολλές φορές γίνεται ως 8 ή και περισσότερα μέτρα. Μέσα σε 20 με 50 χρόνια η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί και ο τάξος έχει πια το τελικό του μέγεθος.
  • Φύλλωμα – Τα πυκνά αειθαλή φύλλα του, σαν λεπτές σκούρες πράσινες βελονίτσες με δερματώδη υφή, στοιχίζονται σε σειρές πάνω σε φρέσκιες τούφες δίνοντάς του μια πλούσια ελκυστική εμφάνιση.
  • Άνθη – Τα μικρά κίτρινα άνθη του, που εμφανίζονται την άνοιξη, τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά φυτά, συνήθως περνούν απαρατήρητα. Μετά τη γονιμοποίησή τους, τα λουλούδια των θηλυκών δίνουν τη θέση τους σε υπέροχα διακοσμητικούς σαρκώδεις καρπούς, που ως το φθινόπωρο ωριμάζουν σε ένα όμορφο κοκκινωπό χρώμα.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε θέσεις ηλιόλουστες ή μερική σκιά, αλλά ακόμα κι εκείνες με αρκετή ως έντονη σκίαση. Το σημείο που θα φυτευτεί δεν είναι απαραίτητο να είναι προστατευμένο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδίως κατά την περίοδο που αναπτύσσεται, αλλά και όσο επικρατούν ζεστές και ξηρές συνθήκες.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση και δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις όσον αφορά την οξύτητα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -20°C και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει και την έντονη σκίαση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Δεν χρειάζεται τακτικό κλάδεμα αλλά μπορεί να κλαδεύεται ελαφρά ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, όποτε αυτό φαίνεται απαραίτητο.
  • Είναι κατάλληλος για φράκτες, χωρίσματα, άκρες τοίχων, σημεία κοντά σε κτίρια και άδειες γωνιές με αρκετή σκίαση. Ιδανική επιλογή για κήπους χαμηλής συντήρησης ή για να δώσει ζωή σε μουντούς χειμερινούς κήπους, βρίσκει τη θέση του και σε κεντρικά εμφανή σημεία, ακόμα και σαν φυτό-γλυπτό.