Έλατο Κεφαλληνίας (Abies cephalonica)

Η Κεφαλληνιακή ελάτη είναι ένα ψηλό, αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο που καλύπτει τα βουνά της Ελλάδας. Στολισμένη με μακριά, σχεδόν ευθεία κλαδιά, ντύνεται με σκληρές μικροσκοπικές βελόνες, κι έχει ένα υπέροχο γυαλιστερό φύλλωμα, με σκούρη πράσινη επιφάνεια και λευκές-μπλε ρίγες στο εσωτερικό. Είναι ένα έλατο γρήγορης ανάπτυξης, γνωστό για τη μεγάλη του ανθεκτικότητα, στο κρύο, την ξηρασία αλλά και τα έντομα και ασθένειες. Τέλεια προσαρμοσμένο στις συνθήκες της χώρας μας, αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν ένα κομψό αποτέλεσμα με λίγη φροντίδα.

  • Μέγεθος – Το ύψος της Κεφαλληνιακής ελάτης ξεικινά από τα 21 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 μέτρα. Το πλάτος της, αρχίζοντας από 4,5 μέτρα γίνεται μέχρι 9 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το σκληρό και μυτερό της φύλλωμα, που παραμένει διακοσμηιτκό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, αποτελείται από γυαλιστερές σκούρες πράσινες βελόνες με ριγέ κάτω επιφάνεια σε μπλε-πράσινους και λευκούς κρεμ χρωματισμούς.
  • Άνθη – Αντί να σχηματίσει άνθη, η Κεφαλληνιακή ελάτη απελευθερώνει γύρη την άνοιξη, ενώ λίγο καιρό μετά, ακολουθεί ο σχηματισμός των καρπών της, σε όμορφους καφετί κώνους.
  • Θέση – Ευδοκιμεί σε θέσεις ηλιόλουστες και λόγω του μεγέθους της χρειάζεται αύθονο χώρο για να φτάσει τις τελικές της διαστάσεις.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, με μεγαλύτερες απαιτήσεις το καλοκαίρι ή σε περιόδους με ξηρασία. Η περίοδος από τη φύτευση μέχρι και την εγκατάστασή της είναι επίσης σημαντική για αυτό φροντίζουμε ώστε να μην διψάσει.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε πολλούς τύπους εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση αν και προτιμά τα ουδέτερα ή όξινα χώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στο χειμερινό κρύο, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει αντοχή και στην ξηρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι απλή και έυκολη. Λόγω της μεγάλης της ανθεκτικότητας στα έντομα και της φυσικά καλοσχηματισμένης βλάστησής της, που δεν απαιτεί κλάδεμα, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που ζητά πέρα από το πότισμα.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλους εξοχικούς κήπους, πάρκα, λιβάδια ή μεγάλες εκτάσεις με γκαζόν και μπορεί να φυτευτεί μόνη της σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος ή σε συστάδες για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.