Μαύρη πεύκη νάνα (Pinus nigra “Nana”)

Η μαύρη πεύη νάνα, είναι ένα υπέροχο και μικρού μεγέθους κωνοφόρο φυτό, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως η μικροσκοπική έκδοση της μαύρης πεύκης, διατηρεί ένα υπέροχο, στρογγυλωπό σχήμα θάμνου, από πυκνές, σκούρες πράσινες βελόνες, με ένα ελαφρύ φυσικό άρωμα. Ταιριάζοντας εκπληκτικά σε διάφορα στυλ και συνθέσεις, διατηρεί το σχήμα και την εντυπωσιακή της εμφάνιση με ελάχιστη μόνο φροντίδα, αποτελώντας ακαταμάχητη επιλογή σχεδόν για κάθε Μεσογειακό κήπο.

  • Μέγεθος – Η νάνα μαύρη πεύκη είναι ένα χαμηλό κωνοφόρο φυτό, με ύψος που μπορεί να φτάσει έως τα 2 μέτρα. Το πλάτος του, μπορεί να αποκτήσει αρκετά μεγαλύτερες διαστάσεις, ανάλογα και με τον τρόπο που θα διαμορφωθεί, συχνά αγγίζοντας τα 4 μέτρα. Αναπτύσσεται αργά και για να φτάσει το πλήρες της μέγεθος θα χρειαστεί από 20 μέχρι 50 χρόνια. Μετά από το διάστημα αυτό, οι διαστάσεις του φυτού σταματούν να μεγαλώνουν.
  • Φύλλωμα – Το αειθαλές, πλούσιο φύλλωμά της, σε μορφή στρογγυλωπού, φουντωτού θάμνου, αποτελείται από κομψές μακριές βελόνες με βαθύ σκουροπράσινο χρώμα και ένα απαλό φυσικό άρωμα.
  • Άνθη – Αντί για τα γνωστά μας λουλούδια, απελευθερώνει απευθείας γύρη, η οποία όταν μεταφερθεί από τα σρσενικά στα θηλυκά φυτά, οδηγεί στο σχηματισμό απαλών καφέ διακοσμητικών κώνων.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες τοποθεσίες και το σημείο που θα φυτευτεί μπορεί να είναι προστατευμένο ή και ακάλυπτο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, ιδίως τα πρώτα χρόνια της ζωής της και μέχρι να εγκατασταθεί σε μια θέση.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε όλους τους τύπους των εδαφών που έχουν καλή αποστράγγιση, αρκεί να μην είναι υπερβολικά φτωχά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό και μπορεί να αντέξει μέχρι και τους -20°C. Από τη στιγμή που θα εγκλιματιστεί σε έναν κήπο, ανταποκρίνεται πολύ καλά και σε συνθήκες ξηρασίας, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεται στη ζέστη και τον άνεμο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι πολύ απλή, καθώς είναι φυτό που δεν χρειάζεται κλάδεμα. Μόλις προσαρμοστεί στη θέση της μετά από λίγα χρόνια, είναι φυτό που συνήθως μεγαλώνει μονο του χωρίς περιποίηση, διακοσμώντας τον κήπο με τη συμπαγή μικρή της ανάπτυξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρτνινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, ταράτσες, όρια κτιρίων, χαμηλούς φράκτες, ξηρικούς κήπους, εξοχικούς κήπους, κήπους παραθαλάσσιου στυλ και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις. Είναι εξαιρετική για κήπους μετρίου μεγέθους και σημεία που θα δέχονται λίγη συντήρηση.