Αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus)

Η αγριαγκινάρα είναι ένα ιδιαίτερο μα έντονα διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Εφοδιασμένη με πλατιά, σκαλιστά φύλλα, μυτερές άκρες κι αγκάθια αλλά και μαγευτικά μωβ άνθη, θυμίζει σε όλα της την γνωστή αγκινάρα, αν και καλλιεργείται περισσότερο για τον καλλωπιστικό χαρακτήρα της. Ταιριαστή σε πολλές μοντέρνες συνθέσεις, αλλά και εξοχικούς κήπους με χαλαρό στυλ, έρχεται να ταράξει τα νερά στο ντεκόρ και να κλέψει τις εντυπώσεις.

  • Μέγεθος – Η αγριαγκινάρα είναι ένα διακοσμητικό, θαμνώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 12,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, θαμνώδες φυλλωμά της, από ασημένια-πράσινα φύλλα με δαντελωτή επιφάνεια, γίνεται αρκετά μεγάλο, σχηματίζοντας έναν πλατύ και αγκαθωτό θάμνο. Τα φύλλα του φυτού, που εποχικά εξαφανίζονται κι επανέρχονται ξανά, κάνουν την εμφάνισή τους όταν η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή υγρασία. Αντίθετα, σε συνθήκες έντονου κρύου ή ξηρασίας, παραμένουν κρυμμένα, αναμένοντας την αλλαγή της εποχής.
  • Άνθη –  Τα εκθαμβωτικά μωβ άνθη της, σαν αγκαθωτές κούπες, γεμάτες φουντωτές, μωβ τρίχες, κάνουν την εμφάνισή τους αργά το καλοκαίρι, μέχρι και το φθινόπωρο. Παρόλο που τα λουλούδια της είναι εδώδιμα και αρκετά δημοφιλή σαν λαχανικά, είναι πολλές οι φορές που θα την συναντήσουμε σε καθαρά διακοσμητικές συνθέσεις, να κλέβει την παράσταση λόγω της μοναδικής εμφάνισής της.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 ή -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να την διατηρήσουμε σαν φυτό πρασινάδας, το καλοκαίρι μπορούμε να αφαιρούμε τα άνθη της, πριν σχηματιστούν πλήρως. Στις περιοχές με βαρύ χειμώνα, ένα στρώμα εδαφοκάλυψης θα την ενισχύσει, ώστε να αντισταθεί καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια, ταράτσες και υπάιθρια καθιστικά, ανθόκηπους και λαχανόκηπους, κήπους για πεταλούδες και μέλισσες αλλά και κήπους χαλαρού εξοχικού ή μεσογειακού στυλ.