Ωραίο φύλλο (Solenostemon scutellarioides / Coleus scutellarioides)

Γνωστό από τους παραδοσιακούς κήπους των γιαγιάδων μας, το ωραίο φύλλο είναι ένα ποώδες διακοσμητικό φυτό, που έχει έρθει από την Ασία και την Αυστραλία. Όπως συμπεραίνει κανείς από το όνομά του, έχει αγαπηθεί για τα πανέμορφα πλατιά φύλλα του, στολισμένα με διάφορα μοτίβα και αποχρώσεις. Πολύ εύκολο στη φροντίδα του, μεγαλώνει γρήγορα, στολίζοντας τον κήπο και το μπαλκόνι μας, ενώ είναι εξαιρετικό και για φωτεινούς εσωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

  • Μέγεθος – Το ωραίο φύλλο είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 10 μόλις εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μισό μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Τα εκπληκτικά φύλλα του, που όπως το όνομα υποδηλώνει είναι και το εντυπωσιακότερο σημείο του φυτού, στολίζονται με πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων που διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία. Διακοσμημένα με βούλες, γραμμές, περιγράμματα και κηλίδες, βάφονται με αρκετά χρώματα από κόκκινο, πορτοκαλί, φούξια, πράσινο, λαδί, καφέ, λαχανί, κίτρινο και μαύρο. Κρεμασμένα πάνω σε τρυφερά βλαστάρια καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, θα πρέπει να προστατεύονται μιας και είναι ευαίσθητα στο κρύο του χειμώνα.
  • Άνθη –  Τα κομψά, ανοιχτά μπλε ή ελαφρά μωβ άνθη του, επίσης όμορφα στην όψη, εμφανίζονται κατά καιρούς σε διαφορετικές εποχές. Μικρά και συνήθως αδιάφορα όμως, σε σχέση με το εκθαμβωτικό φύλλωμα, συχνά περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στο χειμερινό ψύχος και τις θερμοκρασίες κάτω των 5°C με αποτέλεσμα να καλλιεργείται δύσκολα στον κήπο όλο το χρόνο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρηθεί όμορφο, αρκεί να απομακρύνουμε πιθανόν ξερά ή ταλαιπωρημένα φύλλα που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια και μπορντούρες ετήσιων φυτών, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, καθιστικά εξωτερικού χώρου, φωτεινά δωμάτια, κρεμαστά καλάθια και διάφορες διακοσμητικές συνθέσεις και περβάζια.