Λάμιο (Lamium maculatum ‘Beacon Silver’)

Το λάμιο είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό φυτό, περισσότερο δημοφιλές για το ιδιαίτερο φύλλωμά του. Χαμηλό σε ύψος αλλά πυκνό στην υφή, απλώνεται απαλά πάνω από το έδαφος, δημιουργώντας ένα ασημένιο πέπλο. Τα φύλλα του, σε λαμπερό ασημόλευκο με ένα σκούρο πράσινο τελείωμα, παραμένουν φουντωτά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργώντας μια σχεδόν μαγική εικόνα. Το καλοκαίρι, τα διακριτικά ροζ άνθη του κάνουν επίσης την εμφάνισή τους, ακόμα και σε θέσεις με αρκετή σκιά.

  • Μέγεθος – Το λάμιο είναι ένα διακοσμητικό, ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το μισό μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εντυπωσιακό, ασημένιο φύλλωμά του, αποτελείται από δαντελωτά πλατιά φυλλαράκια, στολισμένα με ένα βαθύ πράσινο περίγραμμα. Χαμηλό σε ύψος, συνήθως λίγα εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, δημιουργεί ένα παχύ, πλούσιο χαλί που διακοσμεί τον κήπο από εποχή σε εποχή, χαρίζοντας μοναδικές αντιθέσεις.
  • Άνθη –  Τα διακριτικά, μα πανέμορφα μικροσκοπικά λουλούδια του, εμφανίζονται το καλοκαίρι, σε απαλές ή και σκούρες ροζ αποχρώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές ή ημισκιερές θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε αρκετά ξηρά εδάφη, αλλά και θέσεις με αρκετή σκιά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή, ενώ συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, και να προωθήσουμε τη δημιουργία φυλλώματος, μπορούμε αν θέλουμε να το κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή του.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, σαν εδαφοκάλυψη σκιερών σημείων του κήπου, κάτω από θάμνους και δέντρα, για βραχόκηπους, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, γλάστρες, ζαρντινιέρες, εισόδους και μπαλκόνια, εξοχικούς, παραθαλάσσιους ή και αστικούς κήπους.