Η πετούνια είναι ένα ποώδες διακοσμητικό φυτό, που καλλιεργείται για τα όμορφα, απαλά άνθη της, σε σχήμα τρομπέτας. Χαμηλή σε ύψος, δημιουργεί μικρά θαμνάκια ή αγκαλιάζει το έδαφος, ενώ δείχνει εξαιρετική σε περβάζια και κρεμαστά καλάθια. Διαθέσιμη σε ποικιλία χρωμάτων και μοτίβων, ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο και είναι ιδανική για να δώσει εύκολα, χρώμα στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Η πετούνια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το μισό μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμα της πετούνιας είναι πλατύ και απλό, φτιαγμένο από όμορφα, πρασινωπά φυλλαράκια, με μακρόστενο, μυτερό σχήμα. Ο τρόπος της ανάπτυξής του όμως, διαφέρει πολύ, μιας και ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να σχηματίζει μικρά θαμνάκια, αλλά και χαμηλά φυτά που κρέμονται ή έρπουν πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα κι αγαπημένα άνθη της, που εμφανίζονται αργά την άνοιξη και μπορούν να διαρκέσουν έως και το φθινόπωρο, έχουν απαλή υφή και σχήμα που θυμίζει πολύ τρομπέτα. Διαθέσιμα σε πολλά χρώματα, ανάμεσα από λευκό, κόκκινο, ροζ, μωβ, φούξια και κίτρινο ή συνδυασμούς με ρίγες και βούλες, υπόσχονται να ομορφύνουν τις συνθέσεις μας και να δώσουν ζωντάνια στο τοπίο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά χώματα ελαφριά, με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον άνεμο και τον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τον 1°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά απλή. Για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, περβάζια, κρεμαστά καλάθια, σε μπαλκόνια και εισόδους, αστικούς και εξοχικούς ή νησιώτικους κήπους, πλαγιές και κατηφορικά σημεία.