Νεπέτα ή Μαγιοβότανο (Nepeta × faassenii)

Η νεπέτα ή αλλιώς μαγιοβότανο, είναι ένα ιδιαίτερο, ποώδες διακοσμητικό φυτό, με εντυπωσιακό φύλλωμα και μακρόστενα μωβ άνθη. Τα φύλλα της, συχνά αρωματικά, με μια μυρωδιά που θυμίζει μέντα, στολίζονται σε γκρίζους-ασημί τόνους, αναδεικνύοντας τα μακρόστενα, ανθισμένα μπουκέτα. Εύκολη στη φροντίδα της και ιδανική για να συμπληρώσουμε τις συνθέσεις μας, δημιουργεί ευχάριστες αντιθέσεις και διεκδικεί επάξια μια θέση στον κήπο.

  • Μέγεθος – Η νεπέτα ή μαγιοβότανο, είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Tο φουντωτό θαμνώδες της φύλλωμα, θυμίζει αρκετά μικρό θάμνο. Χρωματισμένο σε απαλούς γκριζο-πράσινους τόνους, αναδύει ένα ευχάριστο άρωμα μέντας. Το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέσουν αρκετά, τα φύλλα αποχαιρετούν προσωρινά τα κλαδιά της, για να επανέλθουν την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα απαλά μωβ άνθη της, μαζεμένα πολλά μαζί σε μακρόστενα κυλινδικά μπουκέτα, εμφανίζονται αργά την άνοιξη. Διαρκώντας ανθισμένα μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου, διακοσμούν τον κήπο που θα φυτευτούν, χαρίζοντας υπέροχες υφές, χρώμα και ζωντάνια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε ρηχά, πετρώδη και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα –  Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθηση, πετυχαίνοντας συχνά και μια δεύτερη άνθηση, σε λίγο διάστημα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εισόδους, άκρες μονοπατιών, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, κήπους χαμηλής συντήρησης με λίγες ανάγκες σε νερό, κήπους για πεταλούδες και μέλισσες, εξοχικούς και χαλαρούς κήπους, όρια του κήπου, ακόμη και σαν εδαφοκάλυψη για μικρές εκτάσεις.