Βίγκα ή βίνκα πανασέ (Vinca major “Variegata”)

Η βίνκα πανασέ είναι ένα έρπον, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Αγαπημένη για τα λαμπερά πράσινα φύλλα της, διακοσμημένα με ένα κρεμ τελείωμα, ντύνεται με γοητευτικά, μπλε άνθη, που διαρκούν από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, με ελάχιστο μόνο πότισμα.

  • Μέγεθος – Η βίνκα ή βίγκα πανασέ, είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με έρπουσα ανάπτυξη και ύψος που φτάνει από τα 10 έως 50 εκατοστά. Το πλάτος της, κατά πολύ μεγαλύτερο, λόγω του τρόπου ανάπτυξής της, ξεκινά από το 1,5 μέτρο και μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό αειθαλές της φύλλωμα, που αναπτύσσεται χαμηλά, έρποντας πάνω στο έδαφος, δημιουργεί ένα απίθανο, πλούσιο χαλί, με λαμπερη όψη. Κάφε φύλλο, έχει το σχήμα καρδιάς, χρωματισμένο έντονο πράσινο και διακοσμημένο με ένα απαλό κρεμ περίγραμμα. Χάρη στην ιδιαίτερη εμφάνιση αλλά και τον τρόπο που μεγαλώνει, χρησιμοποιείται πολύ σαν διακοσμητικό φυτό εδαφοκάλυψης.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά, μοναχικά άνθη της, σαν τρυφερά αστέρια σε μπλε-μωβ αποχρώσεις, κάνουν την εμφάνισή τους κατά καιρούς, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, συμπληρώνοντας την υπέροχη αισθητικά εικόνα.
  • Θέση – Όσον αφορά τη θέση που θα φυτευτεί, είναι ιδιαίτερα εύκολο και άρα χρήσιμο φυτό. Αναπτυσσόμενο χαμηλά στο έδαφος, δεν ενοχλείται από τον δυνατό άνεμο κι έτσι μπορεί να μεγαλώσει τόσο σε θέσεις προστατευμένες όσο και απροστάτευτες. Για να ανθίσει χρειάζεται φως, σε ηλιόλουστα σημεία ή μέρη με μερική σκιά, όμως χωρίς άνθη, μπορεί να μεγαλώσει και σε πλήρη σκιά, αξιοποιώντας δύσκολα σημεία του κήπου.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στην έντονη σκίαση αλλά και τα ξηρά ή διαβρωμένα εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να ρυθμίσουμε το ύψος και το μέγεθός της, αλλά και να ενισχύσουμε την ανθοφορία της χρονιάς, μπορούμε να κλαδέψουμε χαμηλά το φυτό, νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για εδαφοκάλυψη, πάνω από βολβούς ή κάτω από θάμνους και τριανταφυλλιές, για πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σκιερές θέσεις, εδάφη ευαίσθητα στη διάβρωση, κρεμαστά καλάθια, περβάζια και ζαρντινιέρες ή κρεμασμένη πάνω από πέτρινους τοίχους. Ταιριάζει σε εξοχικούς και μεσογειακούς κήπους αλλά και αστικούς κήπους περισσότερο μοντέρνου στυλ.