Η φελίτσια είναι ένα εκπληκτικό, φυλλοβόλο διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από τις εύκρατες περιοχές της Αφρικής. Σχηματισμένη σαν ένας μικρός κομψός θάμνος, έχει αγαπηθεί για τις μικροσκοπικές μπλε-μωβ μαργαρίτες της, με το ζωηρό χρυσοκίτρινο κέντρο. Ξεκινώντας την ανθοφορίας της το καλοκαίρι, παραμένει εντυπωσιακή μέχρι και το φθινόπωρο, φέρνοντας χρώμα στον κήπο που θα φυτευτεί, με ελάχιστη φροντίδα.

  • Μέγεθος – Η φελίτσια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 10 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και μισό μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, θαμνώδες φύλλωμά της, φτιαγμένο από οβάλ, τριχωτά φυλλαράκια, βάφεται με βαθιούς πράσινους τόνους. Το φθινόπωρο, όσο οι θερμοκρασία σταδιακά μειώνεται, τα λεπτεπίλεπτα φυλλαράκια της πέφτουν, για να εμφανιστούν ξανά με τις ζέστες της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα, μικροσκοπικά άνθη της, με ζωηρό κίτρινο κέντρο και λεπτά, μπλε-μωβ πέταλα, που θυμίζουν μαργαρίτες, εμφανίζονται μέσα απ’το φύλλωμα, κατακλύζοντας το φυτό. Στηριγμένα πάνω σε όρθια, λεπτά κοτσανάκια, μπορούν να στολίσουν τον κήπο για ένα μεγάλο διάστημα, από το καλοκαίρι έως και το φθινόπωρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο αλλά και εκτεθειμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να αντέξει ακόμα και σε αρκετά φτωχά χώματα, αρκεί να μην υπάρχει περιττή υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, με την προϋπόθεση ότι θα την φυτέψουμε σε ένα ηλιόλουστο σημείο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, άκρες μονοπατιών και δρόμων, λιβάδια και ανοιχτά σημεία, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και διακοσμητικούς ανθόκηπους με χαμηλές ανάγκες σε νερό.