Το λούπινο είναι ένα πανέμορφο ποώδες φυτό, παλιότερα γνωστό σαν φυτό ζωοτροφή. Εφοδιασμένο με πλούσια, χρωματιστά μπουκέτα, από υπέροχα, συχνά αρωματικά λουλούδια, γρήγορα καθιερώθηκε σαν διακοσμητικό φυτό, για να στολίσει κήπους και ξέφωτα. Εύκολο στην φροντίδα του και έντονα ρομαντικό, υπόσχεται να μας ανταμείψει με το παραπάνω!

  • Μέγεθος – Τα λούπινα είναι φυτά μονοετή ή πολυετή, με διαφορετικούς τύπους ανάπτυξης και είδη ποώδη ή άλλα που μοιάζουν με μικρούς θάμνους. Από κάθε είδος, μπορούν ακόμα να προκύψουν αρκετές ποικιλίες, με επιπλεόν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι, το μέγεθος ενός λούπινου δεν είναι ένα αλλά εξαρτάται κατά πολύ από το είδος και την ποικιλία που επιλέγουμε.
  • Φύλλωμα – Το φρέσκο, φουντωτό φύλλωμα του λούπινου, μαζεμένο συνήθως στη βάση του φυτού, αποτελείται από απαλά, βελούδινα φύλλα, χωρισμένα σαν τα δάχτυλα μιας παλάμης.
  • Άνθη – Τα εκθαμβωτικά άνθη του λούπινου, εμφανίζονται από το Μάιο και μπορεί να διαρκέσουν ως τα μέσα καλοκαιριού. Μαζεμένα σε πλούσια, μακρόστενα μπουκέτα, που γίνονται μυτερά προς τα πάνω, επιδεικνύουν τα μοναδικά χρώματά τους, μέσα από μια μεγάλη παλέτα με κόκκινο, κίτρινο, λευκό και ροζ, μπλε ή μωβ αποχρώσεις. Τα άνθη αρκετών λούπινων, πέρα από την μοναδική εμφάνισή τους, διαθέτουν κι ένα εξαίσιο, απαλό άρωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό της ανάπτυξής του.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί στο χώμα, είναι μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στα φτωχά εδάφη και την μερική σκιά. Αυτό που μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα είναι τα βαριά, υγρά χώματα, με κακή στράγγιση και αερισμό, αλλά και η έλλειψη νερού στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, ενώ για να διατηρήσουμε παραπάνω την όμορφη εμφάνισή του, αρκεί να απομακρύνουμε τακτικά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες, όρια μονοπατιών και άκρες του κήπου, εισόδους, μπαλκόνια, εξοχικούς και παραδοσιακούς ή ρομαντικούς κήπους, ανθόκηπους και λιβάδια, σε συστάδες ή συνδυασμένο με άλλα ανθισμένα φυτά όπως ίριδες και δελφίνια.