Ανθεμίς ή Μαργαρίτα (Anthemis ‘Susanna Mitchell’)

Η ανθεμίς ή αλλιώς μαργαρίτα, είναι ένα πανέμορφο διακοσμητικό φυτό που προέκυψε πρόσφατα, σε έναν αγγλικό κήπο. Κομψή, με χρυσοκίτρινο κέντρο και λευκό-κρεμ περίγραμμα, συνοδεύεται από ένα γοητευτικό, ασημένιο φύλλωμα, με περίτεχνη, δαντελένια υφή που θυμίζει φτέρη. Ανθεκτική και εύκολη στη φροντίδα της, διεκδικεί μια θέση στα ηλιόλουστα παρτέρια του κήπου μας ή στην άκρη του φράκτη.

 

Κοινή ονομασία: Ανθεμίς ή Μαργαρίτα

Λατινική ονομασία: Anthemis ‘Susanna Mitchell’

Οικογένεια: Asteraceae

 

  • Μέγεθος – Η ανθεμίς ή μαργαρίτα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 50 έως 60 εκατοστά. Το πλάτος της, μπορεί να φτάσει από 60 ως 70 εκατοστά σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, πυκνό φυλλωμά της, με την όψη ανέμελα ντυμένου θάμνου, χρωματίζεται σε ήπιες ασημοπράσινες αποχρώσεις, διατηρώντας μια ελαφρά δαντελένια υφή. Το φθινόπωρο, με την πτώση της θερμοκρασίας, ακολουθεί και η πτώση του γοητευτικού αυτού φυλλώματος, το οποίο θα επανέρθει την άνοιξη, για να στολίσει ξανά τον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται αργά την άνοιξη. Πληθώρα από μικρές, λευκές μαργαρίτες με έντονο κίτρινο κέντρο, θα κατακλύσουν το φύλλωμα, χαρίζοντας επιπλέον χρώμα κι ενδιαφέρον στις συνθέσεις μας. Η μοναδική αυτή εικόνα, που χαρακτηρίζει τη μαργαρίτα καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνήθως παραμένει μέχρι και το φθινόπωρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο αλλά και εκτεθειμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα μέτριας σύστασης ή αμμώδη χώματα, ενώ δεν έχει πρόβλημα με τα αρκετά ξηρά.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, όπου αρκετά άλλα φυτά δυσκολεύονται.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της, καλό είναι να απομακρύνουμε συχνά, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται. Αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθηση, μπορούμε επίσης να ανανεώσουμε τα φυτά, διορθώνοντας το σχήμα και το μέγεθός τους, με ένα χαμηλό κλάδεμα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, άκρες μονοπατιών και δρόμων, λιβάδια και ανοιχτά σημεία, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και διακοσμητικούς ανθόκηπους με χαμηλές ανάγκες σε νερό.