Η κνιφόφια είναι ένα εξαιρετικό, διακοσμητικό φυτό, με εντυπωσιακή εμφάνιση που θυμίζει πολύ αλόη. Ξεχωριστή για πανέμορφα, πλουμιστά λουλούδια της, βαμμένα σε ζεστές αποχρώσεις, ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, προσελκύοντας πεταλούδες και δίνοντας τροπική αίσθηση στο χώρο.

 

  • Μέγεθος – Η κνιφόφια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 820 εκατοστά έως 2 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας πάλι από τα 20 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, θαμνώδες φύλλωμά της, μαζεμένο φύρω από τη βάση του φυτού, θυμίζει περισσότερο ψηλό χορτάρι, μαζεμένο σε πυκνές, ανέμελες τούφες. Τα φύλλα της, μακρόστενα σαν λεπτές λωρίδες, έχουν μπλε-πράσινο χρώμα και αν ο χειμώνας στον κήπο μας είναι ήπιος μπορούν να διατηρηθούν διακοσμητικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα εντυπωσιακά άνθη της κνιφόφιας, εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη και ανάλογα με το είδος και την ποικιλία μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται ως αργά το φθινόπωρο. Εκπληκτικά μέσα στις εποχές, χαρίζουν έντονα χρώματα στο τοπίο, ανάμεσα από κόκκινους, πορτοκαλί, κίτρινους, κοραλλί, ροζ, πράσινους και λευκούς τόνους. Θυμίζοντας μικροσκοπικές τρομπέτες, ενωμένες πολλές μαζί σε μακρόστενα μπουκέτα, σχηματίζουν την όψη ενός μεγαλύτερου λουλουδιού, στην κορυφή ψηλών διακοσμητικών βλαστών.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και καλό είναι να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά και καλή αποστράγγιση, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία όμως όχι αξιόπιστα ανθεκτικό στο χειμερινό ψύχος και τον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Σημαντικό για να τη βοηθήσουμε να αντέξει στο κρύο είναι να διατηρούμε τα ξεραμένα φύλλα της πάνω από τη ρίζα του φυτού, έως ότου ο καιρός ξαναζεστάνει την άνοιξη. Με την εμφάνιση του νέου φυλλώματος, μπορούμε να καθαρίσουμε και να απομακρύνουμε όλα τα παλιά φύλλα. Για να ενισχύσουμε και να παρατείνουμε την ανθοφορία της, καλό είναι να απομακρύνουμε τακτικά, όλα τα ξερά ή μαραμένα άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε μικρά ή μεγαλύτερα ξέφωτα μαζί με άλλα φυτά, σε άκρες και στροφές μονοπατιών, μπαλκόνια και ταράτσες ή εισόδους και σε εξοχικούς ή χαλαρούς μικρούς κήπους.