Η ζίννια είναι ένα υπέροχο διακοσμητικό φυτό, αγαπημένο από τους κηπουρούς, για τα πλούσια πολύχρωμα άνθη της, που μοιάζουν με φουντωτές, στρογγυλωπές μαργαρίτες. Εύκολη στη φροντίδα της και ταιριαστή σε πολλούς διαφορετικούς κήπους, στολίζει το χώρο μας, με εκπληκτικές, ζωηρές αποχρώσεις, από τα τέλη άνοιξης μέχρι και τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου.

  • Μέγεθος – Η ζίννια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από τα 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμα της ζίννιας έχει τη μορφή μικρού θάμνου. Λείο και λιτό, δεν στερείται ομορφιάς, αλλά προτιμά να αναδεικνύει τα εντυπωσιακά χρωματισμένα άνθη, που σύντομα θα στηρίξει. Το χειμώνα, ευαίσθητο στο κρύο δεν επιβιώνει για πολύ, για αυτό συνήθως καλλιεργούμε τα φυτά σαν ετήσια.
  • Άνθη – Τα εκθαμβωτικά λουλούδια της ζίννιας είναι ο λόγος για τον οποίο έχει τόσο αγαπηθεί. Σαν καλοσχηματισμένες, πλούσιες μαργαρίτες, άλλοτε με λίγες κι άλλοτε με περισσότερες σειρές πετάλων σε διάφορα ζωηρά χρώματα, υψώνονται πάνω σε τρυφερά βλαστάρια αναδεικνύοντας τους έντονου χρωματισμούς τους και πρωταγωνιστώντας στο καλοκαιρινό τοπίο. Κάνοντας την πρώτη τους εμφάνιση στις αρχές καλοκαιριού, συνεχίζουν να ανθίζουν μέχρι και το φθινόπωρο, δίνοντας κόκκινο, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, φούξια, μωβ ή περισσότερα χρώματα μαζί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Ιδανικές τοποθεσίες είναι εκείνες με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Απαραίτητο είναι το χώμα που θα τη φυτέψουμε να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ή να έχει ενισχυθεί με κομπόστ.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον έντονο ήλιο και τη ζέστη, με την προϋπόθεση ότι ποτίζεται επαρκώς, όμως έχει ευαισθησία στο χειμερινό ψύχος και τις θερμοκρασίες κάτω του 1°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να ενισχύσουμε και να παρατείνουμε την ανθοφορία της, καλό είναι να απομακρύνουμε τακτικά, όλα τα ξερά ή μαραμένα άνθη που εμφανίζονται.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, λιβάδια, ξέφωτα και ανοιχτά σημεία, ειδικά σε συνδυασμό με άλλα ποώδη φυτά, σε άκρες κήπων, κοντά σε μονοπάτια, μπαλκόνια, εξοχικούς και παραδοσιακού κήπους αλλά και κήπους για συχνή συγκομιδή λουλουδιών που θα χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά σε βάζα.