Η μπιγκόνια είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, αγαπημένο για τα υπέροχα λουλούδια που παράγει, αλλά και τα έντονα διακοσμητικά φύλλα της, που θυμίζουν πολύ παχύφυτο. Διαθέσιμη σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, με σχήματα και χρώματα για όλα τα γούστα, μπορεί να φυτευτεί στον κήπο αλλά είναι κι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά για το μπαλκόνι ή τους εσωτερικούς μας χώρους.

  • Μέγεθος – Η μπιγκόνια είναι ένα διακοσμητικό, σαρκώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 15 εκατοστά ως και μισό μέτρο.
  • Φύλλωμα – Το παχύ και πλούσιο φύλλωμά της, έντονα διακοσμητικό και διαφορετικό σε κάθε ποικιλία, θυμίζει παχύφυτο, ενώ πολλές φορές αποτελεί την ίδια την αφορμή για να το φυτέψει κανείς. Χρωματισμένο σε διάφορες αποχρώσεις από κόκκινο-καφέ, μωβ και μπορντώ, έως πράσινο, ροζ και λευκό ή κρεμ, είναι εξαιρετικό για τον κήπο και το μπαλκόνι μας ή για να ζωντανέψει το εσωτερικό του σπιτιού.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη της, σε διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη, πάλι ανάλογα με την ποικιλία, κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι. Βαμμένα σε ποικιλία χρωμάτων από κόκκινο, φούξια, ροζ, πορτοκαλί και λευκό με κίτρινο, συμπληρώνουν ιδανικά το πανέμορφο φύλλωμα και έχουν αγαπηθεί από πληθώρα κηπουρών.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Σε εσωτερικούς χώρους, ιδανική θέση είναι ένα φωτεινό δωμάτιο με αρκετή υγρασία.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, όμως χρειάζεται προσοχή καθώς είναι ευαίσθητη στο σάπισμα των ριζών της. Για να σιγουρευτούμε ότι την ποτίζουμε σωστά, καλό είναι να ελέγχουμε με το χέρι μας το χώμα γύρω από τη βάση της και να ποτίζουμε μόνο όταν είναι εντελώς στεγνό.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ευαίσθητο στον παγετό και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να την καταστρέψουν. Συνήθως είναι πολύ ανθεκτική στις ασθένειες και δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή άλλα παθογόνα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Για να την διατηρήσουμε υγιή και όμορφη, καλό είναι να απομακρύνουμε πιθανόν ταλαιπωρημένα ή ξερά άνθη και φύλλα που εμφανίζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι βλαστοί της είναι αρκετά λεπτοί και δεν αντέχουν στο βάρος του φυλλώματος, μπορούμε να την βοηθήσουμε, προσφέροντάς της ένα απλό στήριγμα με καλάμια.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια και μπορντούρες ζεστών κήπων, γλάστρες, ζαρντινιέρες, κρεμαστά καλάθια και περβάζια, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους και διάφορους φωτεινούς εσωτερικούς χώρους.