Η μπλε σάλβια είναι ένα εκπληκτικό, ποώδες φυτό, από την οικογένεια του φασκόμηλου. Χαρακτηριστική για τα έντονα σκούρα μπλε άνθη της, στηριγμένα πάνω σε εξίσου μπλε, τετράγωνα βλαστάρια, είναι ένα από τα ευκολότερα και πιο εντυπωσιακά φυτά που μπορεί κανείς να φυτέψει, τόσο στον κήπο του, όσο και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

  • Μέγεθος – Η μπλε σάλβια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνουν από 10 εκατοστά έως το μισό μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η σάλβια αυτή θα χρειαστεί γύρω στα 1 με 2 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό, φρέσκο φύλλωμά της, σε ανοιχτούς πράσινους τόνους, σχηματίζεται από πλατιά, λεία φυλλαράκια με δαντελωτές άκρες. Ευαίσθητο στο κρύο και τον παγετό, το χειμώνα πέφτει και είναι η κύρια αιτία που το καλλιεργούμε σαν ετήσιο φυτό, αν και μπορεί να ζήσει παραπάνω.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη της, που χάρη στα έντονα χρώματά τους γίνονται αντιληπτά από μακριά, στηρίζονται σε όρθια, μπλε-βιολετί βλαστάρια, βαμμένα στους ίδιους τόνους με το βλαστό που τα συγκρατεί. Κάνοντας την πρώτη τους εμφάνιση μέσα στο καλοκαίρι, διατηρούν την εντυπωσιακή όψη τους μέχρι και το φθινόπωρο, χαρίζοντας χρώμα και ενδιαφέρον στον κήπο μας.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Ιδανικές τοποθεσίες του κήπου είναι εκέινες με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε αργιλώδη και ξηρά εδάφη, όπου άλλα φυτά δυσκολεύονται.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε ελαφρά μόλις ολοκληρώσει την άνθησή της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, κοντά σε τοίχους και όρια του σπιτιού και του κήπου, σε εισόδους, εξοχικούς και νησιώτικους κήπους ή κήπους με φυτά που ταιριάζουν στο μεσογειακό κλίμα.