Διμορφοθήκη ή Οστεόσπερμο (Dimorphotheca pluvialis)

Η διμορφοθήκη ή αλλιώς οστεόσπερμο, είναι ένα πανέμορφο ποώδες φυτό, με εμφάνιση μικρού θάμνου. Στολισμένη με χιλιάδες καλοσχηματισμένες μαργαρίτες,σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία, παραμένει ανθισμένη για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, κατακτώντας όλο και περισσότερους κήπους και ομορφαίνοντας το τοπίο όσο μεγαλώνει και απλώνεται.

  • Μέγεθος – Η διμορφοθήκη είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 10 εκατοστά έως μισό μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το μισό μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, πλόυσιο φύλλωμά της, έχει σκούρο πράσινο χρώμα κι είναι φτιαγμένο από μικρά, μακρόστενα φυλλαράκια που διατηρούνται ζωντανά όλες τις εποχές.
  • Άνθη – Αγαπημένο μέρος της διμορφοθήκης είναι τα άνθη της, που μοιάζουν με μεγάλες χρωματιστές μαργαρίτες και παράγονται σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου. Ξεκινώντας από ένα κίτρινο-καφετί κέντρο, τα πέταλα των λουλουδιών της είναι βαμμένα σε διάφορα εντυπωσιακά χρώματα, όπως ροζ, φούξια, μωβ, πορτοκαλί, μπορντώ, λευκό-μωβ και κίτιρνο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο έως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ελαφρά υγρά προς ξηρά χώματα, με αμμώδη σύσταση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, όμως δεν αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 0°C. Παρόλο που τα καυτά και ξηρά καλοκαίρια δεν την ενοχλούν, δυσκολεύεται σε μέρη με υψηλή υγρασία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε στο επιθυμητό μέγεθος νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ, εξοχικούς κήπους και ανθόκηπους με χαμηλές ανάγκες σε νερό.