Η ακακία είναι ένα εντυπωσιακό, ειθαλές δέντρο, με χρωματιστό μπλε-πράσινο φύλλωμα και μοναδικά όμορφα χρυσοκίτρινα άνθη. Από νωρίς τον Μάρτιο, μικρά, χνουδωτά μπαλάκια, μαζεμένα σε μακρόστενα και κομψά μπουκέτα, συνοδεύουν το φύλλωμα φέρνοντας ζωή και χρώμα στον κήπο μας. Κατάληλη τόσο για πόλεις όσο και εξοχικούς κήπους, συνδυάζεται πετυχημένα σε διάφορες συνθέσεις και ζητά ελάχιστη φροντίδα, αντέχοντας παράλληλα σε διάφορες δύσκολες συνθήκες.

 

Κοινή ονομασία: Ακακία

Λατινική ονομασία: Acacia longifolia

Οικογένεια: Fabaceae

 

  • Μέγεθος – Η ακακία αυτή, είναι ένα αρκετά ψηλό δέντρο, με ύψος που συνήθως φτάνει γύρω στα 9 μέτρα. Μεγαλώνοντας με μέτριους ρυθμούς, το πλάτος της τελικά μπορεί να γίνει ως και 6 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Τα πανέμορφα λεία φύλλα της, σε αποχρώσεις του μπλε, πράσινου και γκρίζου, παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζοντας στον κήπο μας χρώμα αλλά και ένα εξαίσιο φόντο για να αναδειχθούν τα εντυπωσιακά της άνθη.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά κίτρινα άνθη της εμφανίζονται το Μάρτιο. Μαζεμένα πολλά μαζί, πάνω σε μακρόστενα χνουδωτά μπουκέτα, θυμίζουν ολόχρυσα μπαλάκια με μια ευχάριστη κι απαλή υφή.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με αρκετές ώρες φωτός, μιας και δεν μπορεί καθόλου να αναπτύσσεται σε σκιά.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση, ενώ μπορεί να επιβιώσει σε διάφορες τιμές pH και σε άγονα φτωχά χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, όμως ταλαιπωρείται από τον παγετό και δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Προσαρμόζεται καλά σε φτωχά και αμμώδη εδάφη και ανέχεται αρκετά τον δυνατό άνεμο.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και το κλάδεμά της περιορίζεται σε λίγα και βασικά πράγματα. Νωρίς την άνοιξη ή μέσα στο φθινόπωρο, μπορούμε να απομακρύνουμε νεκρά, άρρωστα ή ζημιωμένα κλαδιά, καθώς επίσης και όσα είναι πολύ πυκνά ή μπερδεμένα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες κοντά σε τοίχους ή κατασκευές του κήπου, αστικούς και εξοχικούς κήπους, κήπους νησιώτικου και μεσογειακού στυλ.